7. jul obeležen na Fruškoj gori

Centralna proslava Dana ustanka naroda Srbije u borbi protiv fašizma održana je danas kod spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu, na Fruškoj gori.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

15:49

Default images

Treba da budemo ponosni na svetlu istoriju naroda Srbije u borbi protiv fašizma, rekla je potpredsednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova-Makanova.

"Naša država dala je izuzetno veliki doprinos ovoj borbi protiv zla, protiv koga treba da se borimo svakodnevno", poručila je Tomanova-Makanova.

Predsednik Subnora Srbije Svetomir Atanacković rekao je da je današnjim polaganjem venaca na spomenik "Sloboda" odata počast svima koji su pali u borbi protiv najvećeg zla čovečanstva, kao i svim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata.

Skup je organizovao Pokrajinski odbor Subnora, a vence na spomenik položile su delegacije opština i opštinskih odbora Subnora iz Vojvodine, Beograda, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović-Sspanac, borac lokalnog partizanskog odreda, usmrtio je dvojicu žandara, i ovaj čin označen je kao početak ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

U ovoj godini obeležava se 65 godina pobede nad fašizmom i 69 godina od početka ustanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: