Umro Šandor Pal

Danas je u 56. godini života preminuo Šandor Pal, politički lider vojvođanskih Mađara, prevodilac, lektor, književnik i predavač.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.07.2010.

18:46

Default images

Tužna vest je saopštena na sajtu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ustanovi u kojoj je godinama radio na Odseku za srpski jezik i lingvistiku.

Pal će ostati upamćen kao poslanik britkog uma, revnosni borac za autonomiju mađarske zajednice u Vojvodini i kao Mađar koji bolje poznaje srpski jezik i srpsku istoriju od većine Srba.

Gimnaziju je završio u Starom Bečeju, Filozofski fakultet u Novom Sadu, a u obe te ustanove je jedno vreme i držao časove. Predavao je i na Katedri za slavistiku ELTE fakulteta u Budimpešti, autor je više od 150 studija i sedam knjiga.

Rano se upustio u politiku i bio poslanik u Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije u više navrata. Kada je došlo do cepanja Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara ostao je veran izvornom krilu, dok je drugi prepustio stranačkom rivalu Andrašu Agoštonu.

Nešto kasnije pojavio se Savez vojvođanskih Mađara, koji je preuzeo primat među sunarodnicima u pokrajini. Palova stranka je postala gotovo minorna, ali je zato svojim snažnim angažovanjem nastojao da ne bude potpuno izbrisana s političke scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: