Ekonomski rezultati Vlade

Vlada Mirka Cvetkovića imala je ambiciozan plan za privredu i ekonomiju Srbije, ali za dve godine mandata pokazalo se - neostvariv.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

20:58

Default images

Umesto otvaranja 200 hiljada novih radnih mesta i smanjenja nezaposlenosti, kako je to tada najavljeno, broj onih koji ostaju bez posla svakodnevno raste.

Pojedini ekonomisti krivca najviše vide u svetskoj ekonomskoj krizi, ali veruju da je i sama Vlada mogla više da uradi.

Obećani bolji život i veći standard građana Srbije ostali su samo na papiru ekspozea premijera Mirka Cvetkovića, predstavljenog u julu pre dve godine.

Aktuelni podaci i najave nisu ni najmanje optimistički.

Umesto obećanog povećanja, plate u javnom sektoru i penzije su zamrznute. A pad dinara, samo je dodatno istanjio novčanike građana.

Prosečna plata u

jul 2008. - 33.058 dinara. - 419 evra

maj 2010. - 33.463 dinara. - 323 evra

Prosečna penzija u

jul 2008. - 19.022 - 241 evro

april 2010. - 21.747 - 211 evra

Od ekonomista, za svoj rad Vlada je dobila jedva prolaznu ocenu. Najviše im se zamera nedostatak investicionih projekata.

Član ekonomskog tima premijera Mirka Cvetkovića međutim, smatra da ne treba biti surov u oceni rada vlade, jer na okolnosti koje su usledile niko nije računao.

Sindikati međutim, nemaju mnogo razumevanja za neispunjena obećanja Vlade Srbije. Od predsednika Saveza samostalih Sindikata Srbije Ljubisava Orbovića vlada je dobila negativnu ocenu.

Pohvale od sindikata dobio je jedino ministar za rad Rasim Ljajić, zbog njegovog angažovanja u rešavanju štrajkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: