Đelić: Više koristiti fondove EU

Vicepremijer Božidar Đelić izjavio da se Srbija ubrzano kreće ka EU, ali da lokalne samouprave nedovoljno koriste sredstva iz predpristupnih fondova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

15:37

Default images

On je rekao i da u prvoj polovini sledeće godine očekuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo Evropske unije.

Đelić je kazao da i centralni i lokalni nivo vlasti u Srbiji treba da očuvaju i energiju i angažman za dalje evropske integracije i da treba više raditi na realizaciji tog cilja.

Đelić je na sednici Odbora Stalne konferencije gradova i opština za evropske integracije i međunarodnu saradnju, rekao da je počeo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji u pridruživanju, kojeg su do sada ratifikovale Španija i Malta, kao i da se očekuje da tokom leta to uradi "ne mali broj drugih zemalja članica EU".

Potpredsednik vlade je kazao da lokalne samouprave u nedovoljnoj meri koriste sredstva iz predpristupnih fondova i da je vrlo malo projekata koji bi bili finansirani iz tih izvora.

On je rekao da će iz IPA fondova za 2011. godinu biti izdvojeno 18,5 miliona evra kako bi bili sprovedeni projekti koji su spremni i izrađeni oni koji su u pripremi.

Prema njegovim rečima od 2007, odnosno u prvom delu primene sedmogodišnjeg finansijskog sporazuma, EU je za lokalni nivo u Srbiji izdvojila 135 miliona evra.

Đelić je naveo da će se podrška EU Srbiji ubuduće sve više iskazivati na lokalnom nivou.

On je pozvao lokalne samouprave da konkurišu za projekte koji se finansiraju iz IPA fondova, navodeći da su to mogućnosti da Srbija dokaže svoj kapacitet na putu ka EU.

Đelić je rekao da će uspešna realizacija projekata koji su trenutno otvoreni, a koji se odnose na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, biti argument da se traže i dodatna sredstva za te samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: