Obama: Neraskidiva veza sa Izraelom

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenjuju da su priče o hlađenju odnosa neosnovane i da je američko-izraelska veza neraskidiva.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

21:11

Default images

Američki predsednik je "pravim napretkom" nazvao nedavnu odluku Izraela da ublaži trogodišnju blokadu pojasa Gaze.

Obama je dodao da veruje da Netanjahu želi mir sa Palestincima i da je ozbiljan u pogledu nastavka direktnih pregovora koji su prekinuti u decembru 2008. godine.

Netanjahu je istakao "posvećenost" miru sa Palestincima i dodao da su navodi o prekidu američko-izraelih odnosa "apsolutno netačni".

Za vreme sastanka američkog predsednika i izraelskog premijera u Ovalnom kabinetu Bele kuće demonstranti okupljeni u obližnjem Parku Lafajet uzvikivali su "Ne više pomoći, kraj blokade Gaze".

Ovo je prvi sastanak Obame i Netanjahua od kako je Izrael u martu, za vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, iznenada objavio planove za gradnju novih jevrejskih naselja u
istočnom Jerusalimu.

Očekuje se i da će dvojica državnika razgovarati o jučerašnjoj odluci Izraela da značajno ublaži blokadu Gaze tako što je dozvoljen uvoz robe široke potrošnje, ali je ograničenje uvoza
građevinskog materijala i zabrana izvoza iz Gaze i dalje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: