Vlast i opozicija o radu Vlade

U dvogodišnjem mandatu Vlade najveći uspeh su Sporazum o pridruživanju i ukidanje viza, smatra vlast. Opozicija Vladi ne daje prelaznu ocenu.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

18:40

Default images

Vlada Srbije u sredu puni dve godine mandata. Premijer Mirko Cvetković održaće sednicu kojoj će moći da prisustvuju i mediji i na kojoj će podneti izveštaj o radu svog kabineta.

Članovi Vlade kažu da su rezultati mogli biti i bolji i podsećaju da je svetska ekonomska kriza imala efekte na njigov rad. Opozicija ta opravdanja ne prihvata i traži vanredne parlamentarne izbore.

Jedan od potpredsednika Vlade Božidar Đelić uveren je da Vlada nije loše radila i da će kabinet Mirka Cvetkovića doživeti pun mandat.

On kaže da građani, sada kroz ankete, a za dve godine na izborima, treba da pokažu koliko je Vlada Srbije kvalitetno radila.

"Ja mislim da neću mnogo pogrešiti ako kažem da je za ove prve dve godine ukidanje viza najveći uspeh naše Vlade", naveo je Đelić.

"I u domenu evropskih integracija činjenica da je sada i primenjen i ratifikovan SSP, što pokazuje da naši sledeći ciljevi imaju dobre izglede za realizaciju”, smatra on.

On navodi da građani treba da kažu svoje mišljenje.

Građani različito gledaju na protekle dve godine Vlade.

“Najradije bih ih smenio, doveo druge, pa smenio i druge za tri meseca, doveo treće, smenio njih i tako izmenio njih 10 za tri godine. Valjda bi se našao neko i normalan, otkud znam”;

“Kako ocenjujem rad Vlade? Želim da se odselim odavde - mislim da vam je to dovoljan odgovor. Zato što se ništa nije poboljšalo u smislu kvaliteta života”;

“Hiljadu puta bolje nego što je bilo ranije. Svakako se vide neke promene. Najviše mrzim kad ljudi kažu da se ništa ne menja, jer se zapravo menja, ali je strašno tesko jer su u pitanju procesi koji su dugotrajni”, naveli su pojedini građani.

Opozicija ne daje prelaznu ocenu

Opozicija Vladi nije dala prelaznu ocenu i smatra da je Srbiji potrebna nova Vlada i nova nacionalna politika.

Najveće kritirku vlasti opozicija upućuje na pad životnog standrada i veliku stopu nezaposlenosti.

“Kada sam ja bio ministar u Vladi prosek plate je bio veći za 100 evra, a cene niže za 30 do 40 odsto”, kaže lider Nove Srbije Velimir Ilić.

“Pričamo o Rači i Kuršumliji, kao o nečemu što je pokrenuto. Ne pricamo o Beogradu, koja fabrika u Beogradu radi, koja fabrika u Kraljevu radi, u Užicu, Zaječaru, Boru… Prema tome, problemi ekonomske prirode izuzetno su veliki i zbog toga su izbori neophodni”, rekao je on.

Bivsi premijer i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica smatra da je politika sadašnje vlasti da Evropska unija nema alternativu pogrešna i površna.

“Vlada je najavljivala da će biti stotine hiljada novih radnih mesta, da će plate i penzije biti veće, da samo što nismo ušli u EU, a da su Kosovo i EU dva odvojena pitanja”, naveo je Koštunica.

“A od svega, od svih velikih obećanja istina je samo da je u Srbiji prosečna plata manja za sto evra. Istina je takođe da EU zahteva da sa lažnom državom Kosovo treba da uspostavimo dobrosusedske odnose, kao što je istina da će EU zbog svojih problema na duži rok zamrznuti pitanje daljeg proširivanja novim članicama", smatra on.

"Uvek može bolje"

U Vladi priznaju da uvek može bolje.

Priču o višim platama za vreme Vlade Vojislava Koštunice smatraju demagoškom i podsećaju da je mandat ove Vlade povezan sa ekonomskom krizom, čije posledice se osećaju u celom svetu.

“Verujem da neću mnogo odudarati od onoga što misli većina građana, a to je da je ova ekonomska kriza imala efekte na našu zemlju i niko nije naročito srećan zbog toga što je od oktobra 2008. došlo do zastoja u rastu životnog standarda”, kaže Božidar Đelić.

“Naša, ne samo želja, već i čvrsta odlučnost je da kroz izgradnju infrastrukture, uz izgradnju ekonomije znanja, privlačenje investicija, drugi deo mandata ove Vlade bude obeležen ponovnim rastom životnog standarada građana i padom stope nezaposlenosti”, rekao je on.

Naprednjaci o radu Vlade danas nisu hteli da govore, jer za sutra spremaju specijanu konferenciju.

Međutim, oglasili su se neki strani ambasadori.

Tako, američka ambasadorka Meri Vorlik kaže da je Vlada Srbije učinila "velike korake" da ostvari zacrtane ciljeve članstva u EU i prosperitetne budućnosti, otklanjajući brojne prepreke na evropskom putu Srbije nagomilane tokom protekle dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: