Vrhovni sud odlučio o Glavašu

Vrhovni sud Hrvatske doneo je odluku povodom žalbi na prvostepenu presudu Branimiru Glavašu, osuđenog zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.07.2010.

20:01

Default images

Glavaš je prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora zbog tog zločina. Sadržaj današnje odluke Vrhovnog suda još nije objavljen.

"U toku je izrada pisanog otpravka drugostepene odluke s obrazloženjem s čijim će sadržajem stranke i javnost biti upoznati pošto spis bude dostavljen prvostepenom sudu", naveo je portparol Vrhovnog suda Dražen Tripal.

Takođe se navodi da će do tada sadržaj odluke biti poznat samo sudijama koje su učestvovale u njenom donošenju.

"Sva nagađanja u medijima o vrsti te odluke i pokušajima uticanja na donesenu odluku su bespredmetna", piše u saopštenju Vrhovnog suda.

Pozivajući se na nezvanične informacije, jedan dnevni list je objavio da je Vrhovni sud u izmenjenom obliku potvrdio Glavašu kaznu Županijskog suda u Zagrebu iz maja prošle godine.

Glavaševi advokati su to ocenili kao pritisak na pravosuđe.

Sud u Zagrebu nepravosnažno je osudio Glavaša na deset godina zatvora za slučajeve poznatije kao "selotejp" i "garaža", a ostalih petoro kooptuženih na zatvorske kazne od pet do osam godina.

Uoči izricanja presude, Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Početkom juna na Vrhovnom sudu završen je žalbeni postupak na prošlogodišnju nepravosnažnu presudu, na koju su se žalili i optuženi i tužilaštvo.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo veće kazne za Glavaša i pripadnike takozvane Samostalne uskočke satnije (SUS) zbog posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog dela, a Glavaš i ostali optuženi tražili su ukidanje prvostepene presude.

Vrhovni sud nema rok do kada mora da objavi svoju odluku.

U prvostepenoj presudu se navodi da je Glavaš pripadnicima SUS-a naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Glavaš je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osiječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, sedam godina zatvora je dobila Gordana Getoš Magdić, a po pet godina Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: