Izložba "Tvrđave na Dunavu"

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar kulture Nebojša Bradić i komesar EU Johanes Han otvorili su u Briselu izložbu fotografija "Tvrđave na Dunavu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

15:00

Default images

Na izložbi, koju su organizovali Ministarstvo kulture i Direktorat Evropske komisije za proširenje, predstavljeno je sedam srednjovekovnih tvrđava na Dunavu u Srbiji.

Ovih 7 tvrđava, kako kaže Đelić, gradili su Turci, Austrijanci, Mađari i Srbi i one svedoče o intenzivnom toku istorije i njegovom uticaju na oblikovanje jedinstvenog konglomerata nasleđa Srbije.

Đelić je rekao da ova izložba predstavlja "konkretan dokaz da je Srbija privržena izradi Dunavske strategije EU" i ocenio da će Srbija u godinama koje su pred nama u toj strategiji igrati veoma važnu ulogu.

"Strategija ima tri osnovna stuba, prvi je ekologija, zatim socijalno-ekonomski razvoj i smanjenje socijalnih razlika i treći je infrastruktura", rekao je on, dodajući Srbija ima i značajne adute, ali i velike probleme.

Đelić je rekao da na značaj koji Srbija ima u okviru Dunavske strategije ukazuje i činjenica da će 27. septembra u Beogradu biti održan sastanak posvećen finansiranju ove strategije na kojem će kao kopredsedavajući biti predsednik Evropske investicione banke Filip Mejstat i komesar za regionalnu politiku Johanes Han.

Komesar Han pozdravio je inicijativu Srbije da organizuje ovakvu izložbu, ocenjujući da je jako važno da građani Evrope bolje upoznaju ovu zemlju.

"Ova izložba podseća da EU i njene buduće članice više od zajedničkih ekonomskih i političkih odnosa dele i zajedničku prošlost i budućnost", rekao je Han.

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je da Srbija želi da pokaže da ima veoma bogato kulturno nasleđe koje treba iskoristiti na najbolji mogući način i da projekat "Put kulture – Tvrđave na Dunavu" u tom smislu odigrati važnu ulogu u privrednoj obnovi slabije razvijenih područja duž ove reke.

"Računamo da će Dunavska strategija opredeliti sredstva za ovakav projekat koji verujemo da je jedan od najvažnijih u domenu kulture", rekao je Bradić.

Na izložbi koja se održava u zgradi Evropske komisije prikazane su fotografije tvrđava u Baču, Petrovaradinu, Beogradu, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: