Škola jedrenja za osnovce

Najstariji jedriličarski klub u Srbiji "Zemun" i ovog leta na Dunavskom keju organizuje besplatnu školu jedrenja za osnovce.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

11:13

Default images

Deca će osnove ovog sporta učiti do kraja avgusta, kada će im na regati u Gornjem Milanovcu biti pružena prilika da pokažu svoje umeće.

Oko dvadeset osnovaca, iako svoj letnji raspust provede u gradu, našli su način da uživaju tako što tri sata dnevno na reci učiti da jedre.

Podeljeni su u manje grupe u zavisnosti od toga da li su početnici ili već imaju iskustva u ovom sportu.

Srđan Ljubić kažo da je išao na takmičenja, ali je samo jednom bio treći i dodaje da mu se sviđa jer “zavisim sam od sebe i sam postižem uspeh”.

Milica Bebedović želi da se okuša u jederenju iako je devojčica. Kaže da više voli individualni rad od timskog rada, “jer uvek neko nešto zabrlja”.

Nikola Mašetić priča da su naučili “šta je šta kod čamca”, kao i da upravljaju jedrima.

Instruktori jedriličarskog kluba "Zemun" kažu da je najbolje sa treninzima početi sa osam godina, a najbitnije je da se deca ne plaše vode i da znaju da plivaju.

“Osnovno je da nauče kako da iskoriste taj vetar. Kombinuje se malo praktično, malo teorijski. Malo izađemo na vodu, ali osnovno je da nauče kako da koriste tu snagu vetra. To je u suštini, suština jedrenja”, rekao je njihov trener Dragan Kojić.

Iako ovaj sport u našoj zemlji još uvek nije dovoljno razvijen, kao u zemljama regiona, prošle godine vicešampion Balkana bio je upravo iz Jedriličkog kluba Zemun. U ovom klubu ističu da imamo potencijala, samo je potrebno veće ulaganje u ovaj sport.

“U principu u Srbiji imamo normalene uslove za ovaj sport, ne onakve kao u zemljama koje imaju more, ali i ove dve reku su dovoljne za dobro jedrenje. Jedriličarski Savez srbije ima kamp u Golubcu i tamo je Dunav dosta širok, oko 7 km, i tamo su idealni uslovi za jedrenje”, objašnjava Dragan Kojić.

Jedriličare krajem avgusta očekuje regata u Donjem Milanovcu na kojoj će i najmlađi jedriličari imati priliku da pokažu ono što su naučili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: