Slavica Đukić Dejanović u Ukrajini

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović susrela se sa ukrajinskim premijerom Nikolajem Azarovom i pozdravila stabilizaciju političke situacije u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.07.2010.

08:51

Default images

"Posle nešto više od 100 dana vašeg boravka na vlasti politička stiuacija se stabilizovala", rekla je Đukić-Dejanović.

Kako je prenela agencija Interfaks-Ukrajina, predsednica Skupštine Srbije prenela je Azarovu pozdrave od predsednika Vlade Srbije.

Ukrajinski premijer je izrazio nadu da će poseta predsednice Skupštine Srbije doprineti jačanju saradnje saradnje između Ukrajine i Srbije.

Azarov je rekao da je Ukrajina spremna da razvija međusobno korisne odnose sa susedima i partnerima.

Takođe, predsednik ukrajinske vlade je naglasio da je ukrajinska vlast uspela da stiblizuje svoje odnose sa SAD, Rusijom, i EU, a pored toga, stabilizovala i svoju unutrašnju politiku, čiji je glavni cilj sprovođenje dubinskih i sistemskih reformi u svim oblastima, prenele su agencije.

Predsednici parlamenata Srbije i Ukrajine Slavica Đukić-Dejanović i Vladimir Mihailovič Litvin potpisali su danas u Kijevu sporazum o saradnji parlamenata dve zemlje, saopštio je kabinet predsednice Skupštine Srbije.

Slavica Đukić-Dejanović i Litvin složili su se da postoji interes na obe strane da se parlamentarna saradnja unapredi i dostigne nivo političkih odnosa koji postoje između dve zemlje.

"Mislim da delim i vaše mišljenje ako kažem da bi trebalo što je moguće pre razviti saradnju naših parlamenata, kako preko odbora za inostrane poslove i evropske integracije, tako i preko grupe prijateljstva", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Litvin je rekao da je Srbija ključni partner Ukrajine na Balkanu i da ta poseta predstavlja korak napred ka unapređenju bilateralnih odnosa.

On je ponovio da se stav Ukrajine u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnosti Kosova neće promeniti, ali i da očekuje da će se posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu ponovo otvoriti pregovori između Beograda i Prištine.

Đukić-Dejanović istakla je da je Srbija zahvalna Ukrajini na izuzetno principijelnom stavu kada je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u pitanju, a time i u odbrani principa međunarodnog prava i Povelje UN, piše u saopštenju.

"Cepanje suverenih država članica UN jednostranom voljom uz pomoć grube sile predstavlja vraćanje u vreme kada je sila bila jedini zakon u međunarodnim odnosima. A prihvatanje takvog stanja gura međunarodnu zajednicu u haos, bezakonje i vladavinu nasilja umesto vladavine prava", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Slavica Đukić-Dejanović koja boravi u jednodnevnoj poseti Ukrajini, po dolasku u Kijev položila je venac na Spomenik neznanog junaka, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: