Cvetković: Ulažite u Srbiju

Premijer Mirko Cvetković pozvao je predstavnike Srba iz dijaspore i regiona da ozbiljno razmotre sve opcije ulaganja u Srbiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.07.2010.

08:41

Default images

Obraćajući se delegatima Skupštine dijaspore, Cvetković je istakao da je rast BDP-a u Srbiji početkom 2010. bio pozitivan, ali nedovoljan za značajniji rast životnog standarda.

"Ako želimo visoke stope rasta, zavisimo od stranih investicija", rekao je premijer i pozvao Srbe iz dijaspore da ne ulaže u Srbiju iz patriotskih razloga, već da sagledaju sve uslove koje naša zemlja pruža.

"Vi, kao dijaspora, imaćete kompartivne prednosti, jer poznajete jezik, kulturu i okolnosti i nadam se da ćete naći interes za ulaganja, a mi ćemo vam u tome pomoći", istakao je Cvetković.

Ocenio je da će predstavnici dijaspore imati prednosti u odnosu na ostale investitore jer poznaju jezik i kulturu i obećao pomoć u tome, a kako je dodao, od njih se očekuje da promovišu Srbiju u svetu i poboljšaju njen imidž narušen u prošlosti.

Kao negativan trend, premijer je naveo porast nezaposlenosti, a izrazio je nadu da će se promeniti tendencija odlaska mladih stručnjaka u inostranstvo i da će oni koji su tamo već stekli penzije ponuditi svoje iskustvo zemlji. Premijer Srbije ocenio je da će se konstituisanjem Skupštine Srba iz dijaspore i regiona otvoriti nova stranica u odnosima matice i Srba koji žive van nje.

Ministar dijaspore Srđan Srećković rekao je da je to ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom i Privrednom komorom Srbije pripremilo 193 investiciona projekta sa razrađenim biznis planovima i informacijom za investitore iz dijaspore, koja treba da ih podstakne na ulaganja.

"Ti projekti detaljno će biti predstavljeni u narednih mesec dana, kada budemo prikupili kompletne informacije o svim detaljima, iznosima koji su potrebni za investiranje i naravno, nekim projektovanim profitom", rekao je Srećković i dodao da je u njihovoj pripremi učestvovalo 67 opština u Srbiji.

On je najavio da će Ministarstvo dijaspore organizovati posebnu posetu predstavnika Srba koji žive van Srbije, na kojoj će biti ponuđeni projekti za koje se, kako je naveo, veruje da će njima biti isplativi, a Srbiji takođe korisni.

Srećković je podsetio da je u proteklih 10 godina dijaspora uložila 550 miliona dolara, pre svega u mala i srednja preduzeća, a kako je dodao, devizne doznake dijaspore jedan su od glavnih stubova makroekonomske stabilnosti Srbije.

"U proteklih 10 godina učešće deviznih doznaka dijaspore u bruto društvenom proizvodu zemlje bilo je dva i po puta veće od stranih direktnih investicija", precizirao je Srećković. Na jučerašnjem prijemu kod njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u parohijskom domu Spomen Hrama Svetog Save na Vračaru, predstavnicima dijaspore poručeno je da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu sa maticom oživljavaju, osnažuju i održavaju, a da će država i crkva u budućnosti zajedno raditi na očuvanju kulturnog, jezičkog i verskog indentiteta.

"Reka, ako nema veze sa izvorom, brzo presahli. Da ne bi presahli, održavajte vezu sa svojim korenima", poručio je patrijarh u razgovoru sa delegacijom skupštine dijaspore.

U Domu Narodne Skupštine Srbije je konstituisana prva Skupština dijaspore i Srba u regionu, koja ima 49 delegata, a za njenog predsednika izabran je dr Slavomir Gvozdenović iz Rumunije.

Gvozdenović je kazao je da je uloga te skupštine u zakonskim i institucionalnim okvirima i da se mora zasnivati na obostranom poštovanju i uvažavanju.

On je ocenio da taj parlament može mnogo toga da uradi i dodao da je na njemu da načini strategiju i napravi zajednički plan daljih aktivnosti.

Zasedanje prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu otvorila je u subotu predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, a predsednik Srbije Boris Tadić je sa skupa poručio da Srbija ima legitimno pravo da vodi nacionalnu politiku i da ni po koju cenu neće odustati od zaštite nacionalnog identiteta Srba koji žive van njenih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: