Počela rasprava o izručenju Ganića

Pred većem Suda za ekstradicije u Londonu počela je glavna rasprava provodom zahteva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

23:02

Default images

Nekadašnji ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić pojavio se danas pred većem Suda za ekstradicije u Londonu.

Na ročištu koje je predviđeno da traje naredne dve sedmice, od danas. do 14. jula, raspravljaće se o zahtevu za Ganićevo izručenje kako bi se u Srbiji okončao postupak protiv njega, koji je u fazi istrage.

Kako je rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, danas će se Tužilaštvo predstaviti Sudu, a od sutra će biti saslušavani svedoci.

Obe strane imaju više svedoka, a Srbiju predstavlja zamenik tužioca za ratne zločine koji vodi proces. Ejupa Ganića Srbija smatra odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da očekuje da će sud pozitivno rešiti zahtev Srbije "u kratkom roku, ako ne i odmah po završetku rasprave", navodeći da su engleskom sudu dostavljeni svi spisi i dokumetacija koja je bila zatražena.

"Mi smo im ponudili isključivo pravnu argumentaciju, na osnovu koje smatramo da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršilac krivičnog dela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kako smo naveli u zahtevu za ekstrradiciju", naglasio je Vukčević.

On je napomenuo da je bosanska strana ovom slučaju dala izuzetno veliki medijski publicitet i da je u nedostatku pravnih argumenata otišla na teren politike.

"Koliko sam ja obavešten, u bosanskim mediijima je dat ogroman publicitet ovom ročištu. Čujem da se sprema više televizijskih ekipa u London. Mi tome nismo dali nikakav publicitet. Normalno se ponašamo i normalno postupamo. To je zahtev za ekstradiciju, a oni od toga prave kompletnu predstavu", rekao je tužilac.

On je istakao da ne želi da zalazi na politički teren u tom slučaju kao i da je suprotnoj strani "još u Londonu rekao, da u nedostatku pravne argumentacije prelaze na političku". Tužilac je ocenio da su to "diskvalifikacije", pominjući kao primer navod "Srbi su agresori, Milošević je agresor". "Mi smo prekinuli sa Miloševićem i mislim da je te priče dosta", naglasio je Vukčević i ponovio da srpska strana nudi pravnu argumentaciju i dokaze za svoje tvrdnje u prilog zahtevu za izručenje Ganića Srbiji.

Posle odluke londonskog suda o srpskom zahtevu za izručenje bivšeg člana ratnog predsedništva BiH predmet će biti prosleđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je Parlament.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradikciji.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ganić: U Beogradu ne bi bilo fer suđenje

Nekadašnji ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić izjavio je danas u Londonu da srpske vlasti, koje traže njegovo izručenje, ne bi mogle da mu obezbede fer suđenje.

Ganić je to, kako prenosi britanski BBC, rekao ispred londonskog suda gde je danas počelo rocište na kojem se razmatra zahtev za njegovo izručenje.

Ganić je ponovio da Srbija traži njegovo izručenje iz političkh razloga i da izvrće činjenice.

"Nadaju se da će prepraviti istoriju jer je to zemlja koja je počinila genocid... Oni pokušavaju da zbune britansko pravosuđe govoreći 'mi smo organizovana zemlja, koja može da obezbedi fer suđenje'", rekao je bivši zvaničnik BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: