Doze straha i panike

Hematolozi:Nemoguće dati duplu količinu citostatika. Ako osumnjičeni poseduju više nego što su im omogućila primanja, biće ponesen zahtev za oduzimanje imovine.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

22:44

Default images

Lečenje onkoloških pacijenata sprovodi se prema strogim medicinskim protokolima a doziranje citostatika određuje se na osnovu telesne površine i težine obolelih

Nemoguće je dati duplu dozu leka, i spekulacije o "prekomernim dozama“ su nelogične i neosnovane.

Ovo, za „Novosti“, kaže prim. dr Dragomir Đokić, dečji hematolog iz Instituta za majku i dete, povodom afere u vezi sa uhapšenim lekarima iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i izjava da su deci davane duple doze citostatika.

"U onkološkom protokolu jasno je definisano koliku ukupnu dozu citostatika pacijent sme da primi za vreme lečenja, i od toga se ne odstupa“, kategoričan je dr Đokić.

"Svi lekovi koji se najčešće ordiniraju "onkovin“, "kolosan“, "adrijamicin“, "vinblastin“ daju se na osnovu telesne težine, i duple doze citostatika su pogubne“.

Citostatici su, kaže on, opasni lekovi, koji ubijaju maligne ali i zdrave ćelije, i to one koje se brzo dele, kao što su ćelije koštane srži, digestivnog trakta i druge. Oštećenje ćelija koštane srži dovodi do velikog rizika za nastanak infekcije, krvarenja i anemije.

Posle hapšenja prof. dr Nenada Borojevića, direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i lekara Zorana Bekića i Zorana Tomaševića, zavladalo je veliko nepoverenje u lekare, a roditelji bolesne dece proživljavaju agoniju.

"Želim da verujem da je doktor Zoran Bekić, za koga mislim da je izuzetan stručnjak, savesno lečio našu decu“, kaže Vladimir Radulović, otac izlečenog dečaka Miloša, koji je poslednju terapiju citostatika primio u Onkološkom institutu pre mesec dana.

Prema njegovim rečima, na dečjem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije danima vlada panika. Napisi u novinama i izjave nadležnih potpiruju sumnje i strahove.

"Mi iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka ne znamo šta ćemo dalje“, ukazuje Radulović.

"Konkretno, moje dete je izlečeno, ali ga očekuju redovne kontrole. Ko će da leči ostalu decu koja su trenutno na terapiji, budući da je dečje odeljenje u Onkološkom institutu jedino te vrste u celoj Srbiji? A samo je doktor Bekić dečji onkolog, svi ostali su pedijatri“.

Za prim. dr Tatjanu Radosavljević, predsednicu Lekarske komore Srbije, "slučaj onkologija“ tek je početak drame u zdravstvu.

"Izaći u javnost sa takvim činjenicama predstavlja "javno odrubljivanje glava“, smatra Radosavljevićeva.

Pred nadležnima je dug i iscrpan posao, a u toku je i vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja.

"Izjave o prepisivanju i davanju duplih doza citostatika su jako čudne, jer je sve proverljivo i dokazivo“, kaže dr Slobodan Savić, predsednik Etičkog odbora lekara.

"Kao sudski veštak, mogu samo da kažem da ne verujem u priču da su deca, kako se piše, lečena prekomernim dozama“.

Sve ono što osumnjičeni za malverzacije sa nabavkom citostatika za lečenje obolele dece poseduju naći će se pod finansijskom istragom. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, kako saznajemo, sprema zahtev da nadležne službe u policiji počnu sa proverama onoga što imaju kako bi se utvrdilo postoji li nesklad zakonskih primanja i vrednosti imovine koja se na njih vodi.

Da bi se ovo započelo, bilo je potrebno da se pokrene krivični postupak, što je i učinjeno u subotu, kad je istražni sudija Specijalnog suda doneo rešenje o pokretanju istrage zbog primanja i davanja mita.

Ukoliko se utvrdi da osumnjičeni poseduju više nego što su im omogućila redovna primanja, tužilaštvo će sudu podneti zahtev za privremeno oduzimanje svega za šta se sumnja da su stekli na nezakonit način. Prema tvrdnjama tužilaštva, u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine lekari sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, primajući mito, stekli su skoro milion evra.

U posedu osumnjičenih je veliki broj nekretnina u zemlji i inostranstvu. Takođe, otkriveno je i nekoliko bankovnih računa, ali i sefova, u kojima je navodno pronađeno više od 100.000 evra, kao i nakit i skupoceni satovi.

Tokom nedelje istražni sudija najverovatnije će raspisati poternicu za Ivanom Popovom, naučnim savetnikom za kliničku onkologiju, i Reneom Kaucom, predstavnikom farmaceutske kompanije „Merk“, koji su takođe obuhvaćeni zahtevom za istragu, pošto nisu dostupni pravosudnim organima.

Kauc je pre otprilike mesec dana bio na razgovoru u policiji, ali mu se od tada gubi trag. U slučaju raspisivanja poternice protiv njih će se istraga voditi u odsustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: