"Potrebni regionalni autoputevi"

Srbiju je potrebno premrežiti regionalnim autoputevima i brzim saobraćajnicama, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

12:40

Default images

Njihov nedostatak značajno usporava ravnomeran privredni razvoj naše, smatra ministarka.

Ona je dodala da je u idućoj godini, u okviru realizacije programa predviđenih NIP - om, najvažnija izgradnja modernih puteva na relaciji Pojate - Preljina, Paraćin - Zaječar, Ruma - Šabac i Kragujevac - Batočina.

"Na koridoru 10 su Subotica, Novi Sad, Beograd, Niš, Leskovac, Vranje i Pirot. Međutim, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Loznica i Zaječar su daleko od autoputeva. Ovaj projekat treba da pruži šansu tim gradovima", istakla je Kalanovićeva, uz napomenu da samo na pravcu Pojate - Preljina živi oko pola miliona ljudi.

Kalanovićeva je kazala da će ti moderni putevi, kojima treba povezati Koridor 10 i budući autoput Beograd - Južni Jadran (Koridor 11), imati različite profile.

Od Pojata do Preljine biće klasičan autoput sa ukupno šest traka, na pravcu Paraćin - Zaječar brza saobraćajnica sa po dve trake, kao i od Rume do Šapca i Kragujevca do Batočine, rekla je ministarka.

"Ako to zadovoljava Kragujevac, koji će u narednom periodu da proizvodi između 200 ili 300 hiljada automobila (godišnje), mislim da će to biti dobra mera i za Zaječar i za Šabac", navela je Kalanovićeva.

Kalanovićeva je rekla da su trenutno prioriteti deo od Pojata do kraja obilaznice oko Kruševca i od Čačka do Mrčajevaca, jer je tu spoj sa putem koji ide prema Kragujevcu.

"U ovom trenutku postoje preduslovi, u planovima detaljne regulacije opština i prostornom planu Srbije, koji nam daju mogućnost da do 1. avgusta raspišemo tender za projektovanje na ta tri sektora", objasnila je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: