Devojčice okrivljene bez dokaza

Iako je prošlo više od godinu dana, slučaj vršnjačkog nasilja koji se navodno dogodio u jednoj beogradskoj osnovnoj školi do danas nije dobio epilog.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

18:34

Default images

Slučaj učenica koje su uprkos malom broju godina optužene da su tukle svoju drugaricu i više meseci maltretirale vršnjaka iz škole - tada je šokirao javnost.

Deca su dospela u udarne vesti i na sve naslovne strane, iako prethodno nije utvrđeno činjenično stanje.

Dejan i Vanja se godinu dana bore za prava svoje dece. Umesto da se povuku, celu stvar prećute ili zaborave, uporno žele da njihova lažno optužena deca dobiju bar izvinjenje nadležnih.

"Za nas mogu da pričaju bilo šta, ali ako pričaju za decu mi sigurno nećemo dozvoliti da nose taj medijski pečat, koji po mišljenju svih institucija koje su se bavile ovim problemom nikako ne zaslužuju i borićemo se za to do kraja. Ništa ne može da nas spreči da isteramo istinu za decu. Mene tera moja obaveza i prirodna potreba da zaštitim decu od neistine. Šta ako ja sad pokleknem i pustim da stvari odu niz vodu, u čemu je onda svrha mog bavljenja decom?“, pita se otac Dejan P.

U rešavanje slučaja u proteklih godinu dana pored opštine i Centra za socijalni rad, uključili su ministarstva prosvete, za rad i socijalnu politiku, ministarstvo za ljudska i manjinska, policija, Gradski sekretarijat za obrazovanje, Zataštitnik građana, pa i sud.

Pošto je gradska prosvetna inspekcija poslednjom inspekcijom utvrdila da nema novih evidentiranih problema niti pritužbi roditelja na školu koju su sva deca nastavila da pohađaju, sprema se da zatvori slučaj.

"S obzirom na to da su učenici pokazali odgovoran odnos prema obrazovnom radu i u toj i u novoj školskoj godini, da nije bilo nikakvih problema od strane učenika prema drugima niti grupe učenika prema tim učenicima, da roditelji do dana današnjeg nisu imali nijednu primedbu na rad škole u odnosu na njihovu decu smatramo da se problem u toj školi rešio“, kaže pomoćnica gradskog sekretara za obrazovanje Verica Kovacević.

Zaštitnik građana smatra da su u ovom slučaju povređena prava deteta. Škola bez utvrđenog činjeničnog stanja nije smela da izađe u javnost niti su pojedini mediji o tome smeli na senzacionalistički i grub način da izveštavaju.

Bez obzira na uzrast i deca kao i odrasli imaju čast i ugled. U zaštitu njihovih prava na adekvatan način nisu stali ni Ministarstvo kulture i informisanja ni RRA, a učinjena su prepoznatljivom čak i na Javnom servisu.

"Te devojčice su tada imale nepunih devet godina. one su predstavljene kao monstrumi što je potpuno nedozvoljivo, pa čak i da su ne znam ni je šta uradile one nisu monstrumi. Morate da imate neko obrazloženje priče, ne možete ići tek tako sa činjenicama koje nisu ni proverene ni prethodno stručno obrađene, a pokazalo se, eto, da nema elemenata nasilja“, rekla je zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić .

Zaštitnik građana će svoje preporuke proslediti svim institucijama za koje je u ovom slučaju dokazano da su prekršila parava detea. Roditelji će pravdu potražiti i na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: