Štrajk radnika šabačke "Zorke"

Zbog pokretanja stečaja, radnici šabačke fabrike “Zorka – Zaštita bilja” započeli su štrajk.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

15:48

Default images

Oni traže da im se obezbedi novac za pokretanje proizvodnje ili isplate otpremnine.

Štajkački odbor zatražio je od stečejnog upravnika da odloži ulazak u fabriku sve dok se nadležno Ministrastvo ekonomije ne izjasni šta će biti sa socijalnim programom za radnike koji su potpisali da će napustiti frariku, uz odgovarajuće otpremnine.

I pored višegodišnje blokade računa, 130 radnika fabrike “Zorka - Zaštita bilja”, dolazili su na posao, radili i primali platu. Posle vesti da se uvodi stečaj, pokrenuli su štrajk zahtevajući da im se isplati socijalni program za koji su se izjasnili krajem prošle godine.

"Ni malo nam nije u interesu da 130 radnika sa svojim porodicama odlazi na biro i ostane na belom hlebu“, kaže Miodrag Ignjatović.

"Sa 38 godina staža idem na ulicu, i ostajem bez posla i bez ičega. Ja koji sam gradio ovu fabriku, sad sam ostao bez posla“, kaže Veroljub Jovanović.

"Svi znamo da smo svoju decu iškolovali o dove fabrike, da smo radili do pre par dana a sad je to ođednom presečeno. Ja ne vidim izlaz iz ovog“, kaže Duško Gajić.

Problemi u "Zaštiti bilja" kulminirali su 2004. godine kada je fabriku kupio Živan Jojić. Zbog nepokretanja proizvodnje i nepoštovanja prava radnika, ugovr sa novim poslodavcem je raskinut a zbog prezaduženosti, poverioci su stavili hipoteku na objekte, što je onemogućilo novu prodaju, a radnike primoralo da zatraže otpremninu.

"Imamo 132 prevarena čoveka koji su 4 godine od raskida kupoprodajnog ugovra, lošeg ugovora, sačuvali fabriku od propadanja, sada su u situaciji da ostanu i bez posla i bez para“, objašnjava Jovica Maksimović, predsednik Jedinstvene organizacije samostalnih sindikata.

Štrajkački odbor zatražio je od stečajnog upravika odlaganje ulaska u fabriku, dok se ne reši problem radničkiih otpremnina.

"Nas 130 ljudi je, kad se sabere, dalo ovoj fabrici preko tri hiljade godina. Savko od nas je proveo ovde u proseku 25 godina. To da neko gumicom izbriše, mi to nikada nećemo razumeti niti dozvoliti da bude tako“, smatra Miroslav Vasiljević, član Štrajkačkog odbora.

Ogorčeni radnici kažu da neće birati sredstva, kako bi se izborili da se pokrene prizvodnja u nekadašnjem gigantu za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja ili omogući odlzak na biro uz socijalni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: