Određen pritvor doktoru Borojeviću

Istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu je odredio pritvor do mesec dana direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Nenadu Borojeviću.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 03.07.2010.

12:49

Default images

Pritvor je takođe određen i njegovim saradnicima, izjavio je njegov branilac Strahinja Kastratović.

Borojević koji se sumnjiči za primanje mita, nije želeo da iznese odbranu pred istražnim sudijom tokom saslušanja koje je počelo juče kasno popodne.

Pored Borojevića, istragom je obuhvaćeno još devet osumnjičenih za krivična dela primanje i davanje mita.

Saslušanje osumnjičenih pred istražnim sudijom trajalo je do osam sati. U pritvoru ostaju svi osim Ane Matović, menadžerke farmaceutske kompanije "Astra".

Direktor Instituta Nenad Borojević označen je kao vođa zločinačke grupe, što njegov branilac, Strahinja Kastratović, ocenjuje besmislenim jer, kako kaže, u bolnici postoji tenderska komisija ali i zaposleni koji su zaduženi za nabavku lekova.

"Profesor Borojević sa tim nema nikakve veze, ne može da odgovara šta je čistačica uradila, on samo može da ratifikuje i da ne potpiše jer veruje saradnicima, to ćemo videti“, objašnjava advokat Kastratović.

Nenad Borojević se za sada brani ćutanjem zbog, kako kaže njegov branilac, velike medijske hajke.

"Išlo se sa tim da su hteli da ubijaju decu i onda je apsurdno tražiti od čoveka da daje uopšte bilo kakvu odbranu. Gospodin Borojević je govorio o krivici Katarine Rebrače, ne nije govorio o krivici, ne, nego u ime Instituta govorio da Rebrača nije prihavtila šta ko kome tu duguje“, kaže Kastratović.

Gabriel Dina, predstavnik farmaceutske kuće "Merk, Šarp i Dom", koja posluje u Srbiji, kaže da ga, iako je u svom radu sretao većinu ljudi koji pošteno rade svoj posao, ova situacija nimalo nije iznenadila.

"U ovim teškim vremenima, preuzimanje kolektivnih koraka i analiziranje zašto se ovo dešava danas i šta treba uraditi da bi se rešio problem. Jedna od glavnih stvari je transparentnost. Da se tačno zna šta se radi jer je to jedini način kako bi se uspostavio kredibilitet među pacijentima", smatra on.

"Kad pogledate poslovni sektor, kompanije moraju da pokažu svojim zaposlenima koji su standardi i koje vrednosti moraju da se poštuju i šta se očekuje od njih kada je u pitanju njihovo izvršavanje zadataka. Isto tako to mora da uradi i javni sektor“, poručuje Dina.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika, sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: