Diskriminacija zbog slabovidosti

U nekim školama u Hrvatskoj učenici koji imaju probleme sa vidom ili daltonizmom dobili su svedočanstva žute boje dok su svedočanstva ostalih plave boje.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

12:15

Default images

Protiv odgovornih lica za protivzakonito štampanje i izdavanje različitih svedočanstava ministarstvo će preduzeti najstrože mere, izjavio je portparol Duje Bonači.

Hrvatski mediji su izvestili da je podela svedočanstava dovela do skandalozne diskriminacije među decom, jer dok je većina učenika dobila standardno svedočanstvo plave boje, neki su dobili žuto.

Kako je pravilnikom o sadržaju i obliku svedočanstava i drugih javnih dokumenata i pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji u školskim ustanovama jasno propisano da se na istoj plavoj boji štampaju svedočanstva za sve učenike, ministarstvo će protiv odgovornih osoba iz škola koje zbog nepoznatih razloga nisu poštovale pomenuti pravilnik uvesti najstrože sankcije, rekao je Bonači.

To je po nečijoj zamisli, trebalo da obeleži učenike koji pohađaju redovnu nastavu, ali imaju neku teškoću kao što je slabovidnost ili daltonizam.

Ministarstvo je pozvalo sve koji imaju informacije o tome u kojim školama nije poštovan pravilnik da se obavezno jave upravi za inspekcijske poslove kako bi moglo preduzeti odgovarajuće mere protiv odgovornih u školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: