EU dalje od konsenzusa o širenju

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je EU sve dalje od konsenzusa neohodnog za nastavak procesa proširenja.

Izvor: Danas

Subota, 03.07.2010.

00:02

Default images

On kaže da je zbog niza spoljnih negativnih ekonomskih i političkih okolnosti stav jednog broja zemalja EU "otvrdnuo" po tom pitanju.

U intervjuu za list Danas Jeremić je podsetio da na nedavnoj sednici Saveta ministara EU nije bilo dovoljno političke volje da se kandidatura Srbije prosledi Evropskoj komisiji.

"Činjenica je da je izuzetno negativan sticaj spoljašnjih okolnosti, ekonomskih i političkih, doveo do efekta drastičnog 'otvrdnjavanja' stava jednog broja zemalja članica Unije kada je reč o nastavku proširenja", rekao je Jeremić.

On je istakao da Srbija mora toga biti svesna i pripremiti se na posledice "sve verovatnijeg usložnjavanja pristupnog procesa", ali da ne sme ni očajavati i da je jako važno nastaviti sa evropskim reformama koje će Srbiju učiniti stabilnijom i atraktivnijom za ekonomska ulaganja iz inostranstva, "odakle god ona dolazila".

Kako je istakao, ukoliko potraje zamor EU, vakuum koji bude nastao privućiće interesovanje i drugih, "a ne samo tradicionalno prisutnih Turske i Rusije".

Mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, rekao je Jeremić može se očekivati tokom leta i da što se Srbije tiče "što se pre to desi, to bolje".

On je dodao da Srbija neće promeniti svoju državnu politiku u vezi kosovskog statusa iz pragmatičnih razloga, iako bi to "mnogi želeli".

Upitan da li postoji opasnost od talasa priznanja Kosova pre i neposredno posle mišljenja MSP Jeremić je rekao da je diplomatska aktivnost usmerena ka potvrđivanju kosovske nezavisnosti nikad nije bila agilnija i sveobuhvatnija.

Šef diplomatije Srbije rekao je da nekoliko najmoćnijih zemalja sveta ulaže značajne napore da do novog talasa priznanja Kosova dođe pre debate o mišljenju MSP u Generalnoj skupštini UN i da je pritiscima izloženo oko 40 država.

Strategija Srbije pre i posle odluke Međunarodnog suda pravde neće se menjati dok se ona ne izbori za nove pregovore, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će od toga kakva će rezolucija biti usvojena u Generalnoj skupštini po izdatom mišljenju MSP zavisiti da li će biti otvoren prostor za direktni dijalog Beograda i Prištine o "praktičnim pitanjima".

"Ali da budemo potpuno iskreni - ne postoji nijedno otvoreno pitanje, nijedan jedini problem na KiM koji nije direktno ili indirektno vezan za pitanje statusa. Iluzija je da se može pregovarati o bilo čemu van tog konteksta", rekao je on.

Kako je naglasio, nije istina da će Srbija pre ili kasnije iz pragmatičnih razloga odustati od svoje politike prema jednostrano proglašenoj nezavisnoti Kosova.

Jeremić je potvrdio reči šefa mađarske diplomatije da pojedine zemlje žele o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU da odlučuju tek nakon mišljenja MSP, ali nije želeo da ih imenuje.

Jeremić je rekao da će Srbija učiniti sve u svojoj moći da ne dođe do postavljanja uslova - EU ili Kosovo - jer na postavljanje takvog uslova "Srbija ne može dati pozitivan odgovor. Niko tako nešto ne bi mogao da prihvati, pa ni mi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: