Eksplozija na protestu u Mitrovici

U eksploziji koja se dogodila oko 10 sati na protestu Srba u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, jedna osoba poginula, 11 povređeno.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 02.07.2010.

10:26

Default images

U eksploziji su povređeni građani koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pedijatar Mesud Džeković preminuo je u bolnici od posledica eksplozije. Oko 14 časova, održan je još jedan protest na Trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji je prošao bez incidenata.

Komandant Kfora Markus Bentler izjavio je da neće tolerisati bilo kakve radnje koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost na Kosovu.

"Kfor priznaje pravo na mirne proteste i izričito osudjuje akte nasilja. Neću tolerisati bilo kakve radnje koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost na On je najavio da će učiniti sve što je neophodno radi pružanja podrške Kosovskoj policiji, Euleksu i drugim institucijama pri održavanju sigurne i bezbedne okoline na čitavoj teritoriji", naveo je Bentler.

On je izrazio "duboko žaljenje" zbog tragičnog gubitka života i žrtava nasilja i saučešće porodicama.

Bentler je najavio da će učiniti sve što je neophodno radi pružanja podrške Kosovskoj policiji, Euleksu i drugim institucijama "pri održavanju sigurne i bezbedne okoline na čitavoj teritoriji".

"Svi moraju ostati mirni, a ja posebno apelujem na lidere da sarađuju da se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti", naveo je komandant Kfora.

Povodom jutrošnje eksplozije, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koju je hitno sazvao predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da današnji napad na Kosovu, u kojem su povređeni Srbi, predstavlja "provokaciju miru i provokaciju Srbije", koja na to "ipak neće reagovati". Tadić je zatražio od međunarodnih institucija najoštrije reagovanje i očuvanje reda i zakonitosti na Kosovu.

On je rekao da je situacija na Kosovu najveći bezbednosni izazov za Srbiju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na pokušaje destabilizacije tog područja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da današnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici predstavlja teroristički napad i odgovor ekstremista usmeren protiv nastojanja da se u južnoj srpskoj pokrajini obezbedi trajna stabilnost.

Povodom incidenta oglasili su se i drugi zvaničnici. Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Stradao lekar, 11 povređenih

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je da je njihov kolega pedijatar Mensur Džeković podlegao povredama.

Džeković je bio povređen u predelu grudi, sa teškim povredama srca.

Od 11 povređenih, pet su muškarci, a šest žene i u najvećem broju slučajeva reč je o povredama ekstremiteta koje su od gelera. Jedan od povređenih Zoran Rakić izjavio je da Srbi nikoga nisu bilo čime izazvali i da se radilo o mirnom protestu.

"Mirno smo stajali. U jednom trenutku smo samo začuli i osetili eksploziju. Bio sam sa suprugom i u tom trenutku osetio sam bol u ruci", rekao je Rakić, koji je smešten na jednom od odeljenja mitrovičke bolnice.

Eksplozija se dogodila nešto pre 10 sati u naselju Bošnjačka mahala u trenutku dok je više stotina Srba protestovalo zbog najavljenog otvaranja "Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova".

Tu kancelariju i dalje čuvaju pripadnici Euleks policije. Srbi su se okupili protestujući zbog namere kosovske vlade da u ovom naselju otvori kancelariju za izdavanje ličnih dokumenata.

Najava otvaranja ove kancelarije uznemirila je lokalne Srbe, tako da su se jutros u gradu čule i sirene za uzbunu, a prostorije kosovske vlade obezbeđuje Euleks policija.

Predstavnici Srba zahtevaju odustajanje od namere da se otvori pomenuta kancelarija.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković razgovarao je pre incidenta sa predstavnikom Euleksa i zamolio ga da građanima dozvole prilaz i mirni protest ispred kancelarije, a predstavnik Euleksa je kazao da to nije moguće iz bezbednosnih razloga.

Sa građanima su pored Nedeljkovića bili i predsednici opština sa severa Kosova, direktori ustanova i preduzeća, uz opštu saglasnost da narod neće dozvoliti instaliranje institucija takozvane države Kosovo u ovom delu pokrajine.

"Nećemo da nasedamo na priču da je to kancelarija za izdavanje vozačkih i drugih dozvola", rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Na mostu, koji deli severni od južnog dela grada, stacionirane su snage Kfora i Kosovske policijske službe.

Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietničkih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem žive i Srbi i kosovski Albanci.

Novi protest i ispraćaj stradalog Džekovića

Više hiljada Srba protestovalo je na Trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog bombaškog napada na demonstrante koji je ranije danas izvršen u istom delu grada, a u kome je jedna osoba stradala i 11 je povređeno.

U eksploziji bombe na protestu zbog otvaranja kancelarije Vlade Kosova u severnom, srpskom, delu grada poginuo je jedan čovek, a još desetak ih je ranjeno. U napadu u Bošnjačkoj mahali poginuo je lekar Mesud Džeković.

Kovčeg sa njegovim telom pronet je danas kroz severnu Mitrovicu i, uz pratnju radnika Zdravstvenog centra, donet na Trg Šumadija gde je oko 14 sati počeo protestni skup. Skup je prošao bez incidenata, a obezbeđivale su ga neznatne policijske snage.

Brojne policijske jedinice i dalje obezbeđuju Bošnjačku mahalu u kojoj se jutros dogodio incident.

Bogdanović posetio povređene

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović posetio je večeras, u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, povređene u oružanom napadu u naselju Bošnjačka mahala.

Bogdanović je izrazio žaljenje i ogorčenje zbog ubistva doktora Mesuda Džekovića, ali i sreću što ostali povređeni nisu životno ugroženi i što nije bilo više žrtava.

"Ovakva tragedija je mogla biti izbegnuta da je bilo iole volje međunarodne zajednice i Albanaca. Srbi imaju pravo da protestuju i izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali niko nema pravo da nas zbog toga ubija i maltretira", rekao je Bogdanović.

On je kazao da "Srbi nisu za ovakvu vrstu dijaloga koju su im Albanci danas nametnuli".

"Mi želimo da sednemo za pregovarački sto i dijalogom rešavamo probleme, a ne da se ubijamo", kazao je Bogdanović.

Bogdanović je ranije danas, u pratnji načelnika okruga i direktora Zdravstvenog centra, posetio porodicu ubijenog Mesuda Džekovića i izjavio saučešće.

U subotu je na Kosovu i Metohiji dan žalosti, a u 9.00 sati u sali Zdravstvenog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici biće održan komemorativni skup povodom ubistva doktora Mesuda Džekovića.

Doktor Mesud Džeković biće sahranjen u 16 časova na muslimanskom groblju u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Zdravstveno stanje pacijenata koji su povređeni u oružanom napadu u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice stabilno je i prema rečima dežurnog lekara na odeljenju Ortopedije Dragiše Milovića, gde su povređeni zbrinuti, njihov oporavak bi trebalo da protekne bez većih komplikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: