Ambasador: Hrvatska u EU 2012.

Hrvatska je u ušla u poslednju milju pristupnih pregovora s EU, a procedura bi mogla da bude završena 2012, ocenio je belgijski ambasador u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

17:05

Default images

Ambasador Marak de Šutet de Tervaran, prvog dana belgijskog predsedavanja EU, rekao je da potpisivanje pristupnog ugovora sa zemljama članicama ide brzo.

"Njegovo ratifikovanje u nacionalnim parlamentima zahteva, međutim, puno vremena, oko godinu i po", objasnio je belgijski ambasador on na predavanju "Ujedinjena Evropa, ideja u nastajanju", održanom u Zagrebu.

On je naveo da članstvo u EU ne treba gledati samo kroz pristup evropskim fondovima, već da građane zanima šta će pristupanje značiti njima lično.

"Prave granice EU zavise od sposobnosti svakog kandidata da ispuni pristupne kriterijume. To su prave granice", rekao je De Tervaran.

Hrvatska je u sredu u Briselu otvorila tri poslednja poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva, čime je došla vrlo blizu kraja pristupnih pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora.

Tako sada ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara i 20 privremeno zatvorenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: