Tahirović sudija Ustavnog suda

Skupština Srbije je za sudiju Ustavnog suda izabrala sudiju Višeg suda u Novom Sadu Sabahudina Tahirovića sa 127 glasova poslanika vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

16:45

Default images

Tahirović je za sudiju izabran na predlog predsednika Srbije.

On će biti sudija Ustavnog suda umesto Stanke Milanović koja je prošlog decembra razrešena te funkcije na lični zahtev. Tahirović je rođen 1963. godine u Novoj Varoši. Diplomirao je na Pravnom faklutetu u Sarajevu 1988. godine.

Bio je direktor Omladinske zadruge Nova Varsoš i zastupnik je DDOR Novi Sad sve do 2001. godine kada je primljen na poslove stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Novoj Varoši. Za sudiju Opštinskog suda u Novoj Varoši izabran je 2003. godine, a odlukom Visokog saveta sudstva izabran je za sudiju Višeg suda u Novom Sadu.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina.

Pet sudija Ustavnog suda bira skupština, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Od januara je Ustavni sud radio sa devet sudija, nakon što je Milanović podnela ostavku i jer je za izbor pet sudija bilo neophodno da počne rad Vrhovni kasacioni sud.

Ustavni sud Srbije od danas ima 14 sudija, nakon što je na zajedničkoj sednici Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca izabrano četvoro umesto potrebnih pet sudija.

Jednog nedostajućeg sudiju moraće naknadno da izabere Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, na novi zajednički predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Izborom Tahirovića za sudiju Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o podršci građevinskoj industriji u uslovima krize završena je treća vanredna sednica Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: