Do izvoda elektronskim putem

Građani Beograda, Niša, Kragujevca, Leskovca i Valjeva od septembra će moći elektronskim putem da izvade izvod iz matične knjige rođenih.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

16:35

Default images

Ministri Ivica Dačić i Milan Marković ističu da će time biti znatno olakšan život građana.

Dačić je naglasio da je MUP uspeo da podigne nivo informatičke baze sa aspekta sigurnosti i bezbednosti i da će uskoro biti omogućeno i ostalim državnim organima da pristupe spoftverskoj bazi podataka.

Prema njegovim rečima, radi se o akciji koja uvodi sasvim novi sistem rada u državnu upravu, a koji je prevashodno u interesu građana koji, kada projekat zaživi na području cele Srbije, više neće morati da čekaju u redovima.

Dačić je naveo da će u budućoj fazi realizacije projekata građani imati sve manje komplikacija pri vađenju i ličnih dokumenata, jer će većinu poslova moći da obave elektronskimn putem.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marković je istakao da se radi o "pilot projektu" koji će od septembra ove godine moći da koristi oko 2,5 miliona građana i izrazio očekivanje da će te pogodnosti do kraja 2010. moći da koristi njih duplo više.

On je naveo da očekuje da će do kraja 2011. godine svi građani Srbije moći da koriste te pogodnosti, istakavši da "time ulazimo u 21. vek kada je u pitanju drzavna uprava".

Marković je izrazio očekivanje da nove generacije u budućnosti neće znati šta je čekanje u redovima za vađenje raznih dokumenata - izvoda iz matične knjige rođenih, državljanstva, raznih uverenja, jer će to biti obaveza državnih organa.

Upitan kako će reagovati lokalne samouprave, jer će od septembra ostati od dela prihoda koje ostvaruju izdavanjem dokumenata građanima, Marković je odgovorio da je obaveza države da olakša život građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: