BIA: Ne uvodi se prisluškivanje

Zakon o elektronskim komunikacijama stupio na snagu. Bezbednosno informativna agencija tvrdi da prisluškivanja nema.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

16:29

Default images

U stručnoj javnosti oštro kritikovan Zakon o elektronskim komunikacijama definitivno će početi da se primenjuje, jer ga je potpisao i predsednik Boris Tadić.

Reč je o zakonu koji dozvoljava BIA da, bez odluke suda, u svakom trenutku može da proveri sa kim su građani komunicirali, i to unazad godinu dana.

Ko je kada, sa kim i koliko dugo razgovarao telefonom, BIA će ubuduće moći da proveri i to bez naloga suda.

I dok stručna javnost i dalje negoduje uz opasku da se time ugrožava privatnost građana, u Agenciji kažu da se ovim zakonom ne uvodi ništa novo i uveraju da će agenti imati uvid samo u listinge poziva.

“Tu nema ulaska u sadrzaj komunikacije, ne zna se šta ko sa kim priča. To nije prisluškivanje, ovo je samo pristup podacima o ostvarenom saobraćaju, o statistici – listing”, objašnjava šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić.

“Mi smatramo da zloupotreba može da postoji, ali je pitanje gde ne postoji takva mogućnost”, naveo je on.

Pored zaštitnika prava građana i povernika za informacije od javnog značaja, protiv zakona je i Udruženja novinara Srbije u kojem kažu da građani koji komuniciraju sa novinarima kako bi ih obavestili o nepravilnostima koje uočavaju u radu državnih i drugih organa, sada imaju razloga da strahuju da vlast u svakom času može da otkrije njihov identitet.

U BIA uveravaju da razloga za strah ipak nema.

“Svaki pristup toj bazi podataka ostavlja trag - zna se ko je sa korisničkom šifrom pristupio. Ne možete skinuti listing, a da se ne zna ko ga je skinuo. To obezbeđuje dovojan nivo kontrole“, rekao je Stojić.

“Listing se skida na osnovu zahteva direktora BIA i to se zavodi u pisarnici. Ta procedura opet obezbeđuje nivo zaštite”, kaže on.

I ministar policije Ivica Dačić kaže da se ništa posebno nije promenilo i uverava da se listinzi koriste samo za hitne slučajeve kao što su iznude, otmice ili akcije potrage za beguncima.

“O svemu tome postoji evidencija ko, kada i zašto je zatražio listing”, naveo je on.

Dačić kaže da se zalaže da se nađe model koji će zaštiti privatnost, a da ne ometa policiju.

Iako tvrdi da deli zabrinutost nezavisnih institucija o tome da li bi ovaj zakon mogao da ugrozi privatnost građana, predsednik srbije Boris Tadić stavio je paraf na ovaj akt.

On je obrazložio da je zakon potpisao jer je značajan za ekonomski razvoj ali i da bi trebalo pojačati pravne garancije koje bi u potpunosti sprečile svaku zloupotrebu ljudksih prava.

Inače, zaštitnik građana već je najavio zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti ovog zakona jer se, kako je ocenio, njime privatnost građana čini ranjivijom nego što bi to ona smela biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: