Britanija za veći uticaj u EU

Nova britanska vlada će pojačati uticaj Velike Britanije u EU i ojačati veze sa Brazilom, Indijom i Kinom, kaže ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.07.2010.

13:54

Default images

On je rekao da su odnosi sa EU od ključnog značaja, a da su bili zapostavljeni prethodnih 13 godina tokom vladavine laburista.

"Konzervativno-liberalnodemokratska koalicija formirana posle izbora održanih 6. maja konstruktivno je radila sa evropskim partnerima, na iznenađenje onih koji su očekivali snažan evroskeptički stav", izjavio je Hejg za Bi-Bi-Si.

Hejg je istakao da je stavljanje ekonomije zemlje pod kontrolu ključna stvar za uspeh na spoljnopilitičkom planu.

"Pravi ekonomski potez je povezivanje sa Brazilom, Indijom, Kinom i zalivskim zemljama, sa njima treba da se poveženo snažnije nego ikada ranje", rekao je britanski šef diplomatije.

Hejg je dodao da Britanija ima "neraskidiv savez" sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je u ponedeljak objavio "Sandej telegraf", jedan od Hejgovih spoljnopolitičkih ciljeva je i popravljanje odnosa s Rusijom, nakon zategnutosti u odnosima poslednjih godina, ali sa dozom opreza.

"Nemamo mnogo iluzija o ovome, ali verujemo da je u nacionalom intersu da vremenom popravimo odnose sa Rusijom," rekao je Hejg za britanski list.

"Sandej telegraf" je naveo i da Pakistan ostaje važna zemlja za Britaniju zbog borbe protiv terorizma, ali i "niza poslovnih i ljudskih veza" izmeju dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: