Bogata foto-arhiva na izložbi

U Istorijskom muzeju Srbije u toku je izložba "Tanjug: Pogled u zenicu istorije" koja predstavlja delić bogate foto-arhive nacionalne novinske agencije.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

15:17

Default images

Negativi propadaju i vreme je da se digitalizuju kako bi se očuvala bogata foto-arhiva nacionalne novinske agencije, poručuju u Tanjugu.

Fotografije na kojima su zabeleženi ključni momenti nacionalne istorije, od povlačenja srpske vojske preko Albanije do savremenih događaja, otvorila je pitanje očuvanja jednog od najvećih foto-arhiva na Balkanu.

Odsek za fotografiju nacionalne novinske agencije, pored svoje, čuva i arhivu prve srpske novinske agencije “Avala” i Pres biroa pre Prvog svetskog rata.

Tri i po miliona negativa, ne računajući digitalne fotografije iz poslednijih desetak godina, čine blago spakovano u kartonske albume i metalne fijoke.

“Arhiva sadrži još neistraženi materijal. To je 3,5 miliona, ako svaku pogledate bar pet minuta treba vam 30 godina, 365 dana u godini samo da gledate fotografije da biste ih približno sve vidili”, kaže urednik u Tanjugu Miloš Konstantinović.

“Vreme ide. Hemijski proces samog negativa je nezaustavljiv od onog trenutka kada se napravi i ti negativi polako propadaju, vreme im je da se digitalizuju”, poručuje on.

98 godina istorijskih događaja, važnih trenutaka, svakodnevnice, crkvenih zbivanja, ratnih razaranja, života radnika, štrajkova i demonstarcija, kulturnih i sportskih dešavanja, zabeleženi su na negativima među kojima ima i fotografija na granici umetničkih.

Arhivu čine i sastanaci, kongresi, zasedanja odnozno tzv. kisele vode, fotografije političara sa obaveznom čašom u kadru.

Neprocenjiva kolekcija koju je ostavilo 50-ak fotografa sačuvana je u jedinoj arhivi te vrste u zemlji.

“Nažalost neke druge arhive su stradale. Ili su otišle u reciklažu iz nehata, ili namere da se reciklira istorija koja je zabeležena u arhivi, ili je to prosto razneseno. To su, recimo, arhive nekih naših velikih listova koje su nestale. Ova je i uvek je bila kompletna”, podseća Konstatinović.

“Važan je zbog kontinuiteta, zbog kulturnog, političke istorije koju bismo možda unazad hteli da poboljšamo misleći da zaslužujemo bolju prošlost ili bolju budućnost. Međutim, fotografije su surova stvar”, ocenjuje on.

Delić bogatog arhiva izložen je u Istorijskom muzeju Srbije na izložbi "Tanjug: Pogled u zenicu istorije".

Izložba u Muzeju na Trgu Nikole Pašića na kojoj je predstavljeno više od 1 200 fotografija, biće otvorena do 1. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: