Danska pomaže voćarstvo u Srbiji

Srbija i Danska potpisale su u Beogradu sporazum u oblasti voćarstva vredan 10 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

14:56

Default images

Sporazum će poljoprivrednicima u Jablaničkom, Nišavskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu omogućiti povećanje proizvodnje, ali i izvoza.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin najavio je da će se program sprovoditi četiri godine i da očekuje da će korist od programa imati najmanje 50 odsto ženske populacije koja se bavi voćarstvom na jugu Srbije.

"Kao krajnji rezultat očekujemo da se izvoz voćarskih proizvoda uveća za 10 odsto, a produktivnost više od pet odsto", rekao je on i dodao da je projekat u skladu sa programom razvoja poljoprivrede od 2009. do 2011. i u saglasnosti sa strategijom poljoprivrede koja se priprema za narednih 10 godina.

U ime Danske sporazum je potpisala ambasadorka Mete Kjuel Nilsen koja kaže da se konkretni efekti sporazuma očekuju na jesen ove godine.

"Ovaj program se sastoji od dva dela. Prvi podrazumeva obuku poljoprivrednika kako bi primenili evropske standarde u proizvodnji voća. Drugi deo se odnosi na program dodele bespovratinih sredstava poljoprivrednicima za njihovu proizvođačku delatnost”, objasnila je ona.

“Ova sredstva će obezbediti i Danska i Srbija. Krajni cilj je da voćarima omogućimo da se bolje nose sa evropskom konkurencijom", kazala je Mete Kjuel Nilsen.

Program je sačinjen u saradnji sa stručnjacima iz Srbije i USAID-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: