Đilas: Gradnja metroa od 2012/13

Metro u Beogradu, ukoliko to bude u skladu sa planovima, mogao da počne da se gradi krajem 2012. ili početkom 2013, kaže gradonačelnik Dragan Đilas.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.06.2010.

12:42

Default images

Odbornici Skupštine grada usvojili su informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro - osnova za izbor rešenja".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ukazao je u završnoj reči da gradski parlament danas donosi istorijsku odluku, kojom se metro definiše kao nezavisan šinski sistem.

"Izgradnja metroa će trajati dugo, jer je to projekat koji se nikada ne završava", rekao je gradonačelnik Beograda i dodao da, kada je reč o finansiranju, uvažava mišljenje Demokratske stranke Srbije da kroz partnerski odnos sa nekom državom treba doći do investitora.

"Treba videti i šta može da se dobije od Republike, ali situacija u Srbiji je sada mnogo teža nego u Beogradu", rekao je Đilas i dodao da izgradnja metroa nema veze ni sa politikom, ni sa strankama.

Prema njegovim rečima, izgradnjom metroa povećaće se ekonomski i privredni kapaciteti Beograda, a izgradnjom stanica vrednost zemljišta oko njih će porasti.

Kako se navodi u Informaciji, trase metroa bi trebalo realizovati tako da se obezbedi osnovni zahtev o punoj nezavisnosti trasa, uzimajući u obzir da ih je moguće izgraditi podzemno, tamo gde to zahtevaju uslovi opšteg saobraćaja, a ne postoje druge mogućnosti.

Trase metroa obezbeđuju punu povezanost sa ostalim sistemima javnog prevoza, uključujući gradsku železnicu, a tačke povezivanja su Vukov spomenik, stanica "Prokop", stanica "Novi Beograd", u čijoj blizini je planirana izgradnja međugradske autobuske stanice, navodi se u Informaciji.

Razvoj beogradskog metroa bi trebao da se sprovede u dve faze - u prvoj bi se pristupilo izgradnji trasa koje čine polaznu osnovu mreže, a u drugoj bi se mreža širila s tim što bi preciznije analiziranje usledilo nakon izrade studijske i tehničke dokumentacije i procene opravdanosti ulaganja.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je novinarima da je usvajanjem Informacije doneta "istorijska odluka", kojom Beograd nakon više decenija "ulazi u definisan sled događaja, koji će dovesti do izgradnje metroa".

"Beogradski metro će biti potpuno nezavisan šinski sistem i omogućiće da se građani u bliskoj budućnosti prevoze u skladu sa svetskim i evopskim standardima", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet za infrastrukturu je projekat izgradnje metroa stavio u red prioriteta, što je već dovoljna finansijska podrška za grad.

"Svesni smo situacije da Srbija nije ravnomerno regionalno razvijena i ne očekujemo da Republika da ključnu finansijsku ulogu u izgradnji", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, Beograd će se potruditi da sa Republikom pronađe strane partnere koji će stati iza tog projekta i omogućiti finansiranje u povoljnim kreditnim aranžmanima i uz grejs period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: