Knjiga o zločinu u Suvoj Reci

U Centru za kulturnu dekontaminaciju sinoć održana promocija knjige "Suva Reka" publiciste Fahrija Musliua, o jednom od najvećih zločina u ratu na Kosovu 1999.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

10:47

Default images

Masovno ubistvo 50 albanskih civila u Suvoj Reci na Kosovu, Musliu rekonstruiše kroz svedočenja preživelih i dokumenta trogodišnjeg sudskog procesa.

U masovnom zločinu u Suvoj Reci, koji se dogodio dva dana posle početka NATO bombardovanja 1999. ubijeno je 49-oro članova porodice Beriša. Izdavač knjige je Helsinški odbor za ljudska prava.

Advokat Dragoljub Todorović je rekao da je zločin u Suvoj Reci po mnogo čemu specifičan između ostalog zbog toga što su ubijene žene i deca i što su počinioci takođe stanovnici te varošice, koji su ubijali svoje poznanike i komšije.

Istoričar Nikola Samardžić je kazao da je strašno kada se "taj zločin odigra kao ishod života jedne male zaostale sredine".

Knjiga je objavljena na srpskom i albanskom jeziku. Prištinska promocija održana je na godišnjicu masakra u Suvoj Reci 26. marta, a među prisutnima blil su i oni koji su preživeli ovaj zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: