Uhapšen direktor Onkologije

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, i još šest osoba, osumnjičenih za malverzacije sa citostaticima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.06.2010.

11:36

Default images

Borojević, i šestoro lekara i rukovodilaca farmaceutskih kompanija i distrubutera lekova, uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama pri nabavci citostatika.

Na teret im se stavlja da su od marta 2007. do kraja 2009. nabavljali veće količine citostatika od potrebnih, favorizujući određene faramaceutske kompanije. Za to su dali i primili mito od oko 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Pored Nenada Borojevića, privedeni su i njegov zamenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije u Institutu Zoran Bekić, kao i načelnica apoteke Ivana Popović.

Policija je privela i direktora farmaceutske kuće “Roš” u Beogradu Vojislava Petrovića i direktora onkološkog sektora u “Farma Svisu” Andreja Soretića i Predraga Marinkovića, menadžera farmaceutske kuće “Astra zeneka”.

Ministar policije Ivica Dačić objašnjava da su osumnjičeni uticali i na povećan obim potrošnje citostatika.

“Takođe, po prethodnom dogovoru, sa predstavnicima tih kompanija oni su uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike koji su nabavljani preko RZZO, te su i na taj način uticali na povećan obim potrošnje citostatika”, kaže Dačić.

“Da budem ovde jasan i precizan, prepisivali su više lekova nego što je potrebno pacijentima, da bi potrošnja tih lekova bila veća kako bi dobijali veći novac”, objasnio je on.

Minisitar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da ga o hapšenju lekara niko nije zvanično obavestio i da je sve saznao iz agencijske vesti.

“I ono što je naravno loša posledica ovakvih situacija u kojima se neko privede sa sumnjom da je učinio nešto loše u ovoj oblasti, to je dalje ljuljanje poverenja i osporavanje čitavog sistema, to je prvi refleks koji vi imate kao novinari, to je nažalost verovatno prvi refleks koji će imati i građani kad čuju takvu vest, i to je prirodno”, ocenio je on.

“Sa druge strane treba imati u vidu da ipak postoji pretpostavljena nevinost, sačekajmo zvanične informacije i zvanične interpretacije pre nego što kreiramo sopstveno mišljenje”, poručio je ministar zdravlja.
Uhapšeni sa leva u desno: Zoran Bekiæ, Zoran Tomaševiæ, Ivana Popoviæ, Vojislav Petroviæ, Nenad Borojeviæ, Predrag Marinkoviæ i Andrej Soretiæ (Tanjug)
Na vest o hapšenju reagovala je i predsednica Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), Novka Tomić.

“Kao roditelj deteta obolelog od raka, moram da kažem da je to nešto stravično, nešto neverovatno. Nadam se kao čovek, kao majka, kao član NURDOR-a, da će policija i tužilaštvo na najozbiljniji mogući način ispitati i istražiti ove sumnje za ovu aferu”, očekuje ona.

Ministar policije je rekao da je pretkrivični postupak trajao punih 14 meseci, a ova akcija, u kojoj je uhapšeno četvoro lekara i troje predstavnika uglednih farmaceutskih kuća – “Roš”, “Farma Svis” i “Astra Zeneka”, nosi naziv “Kraba”. Svima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Vukajlović: Utvrditi istinu o odgovornosti

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je da je najvažnije da se utvrdi istina o odgovornosti uhapšenog direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i njegovih saradnika.

"Najvažnije je da se utvrdi istina, jer se radi o eminentnim stručnjacima, pa svaka greška u utvrđivanju istine može imati efekta na urušenje poverenja u zdravstveni sistem", kazala je Vukajlovićeva.

Prema rečima Vukajlovićeve, mehanizmi u RZZO-u su takvi da je svaki uticaj sveden na najmanju meru, a da bi neka indikacija bila odobrena za listu lekova potrebno je odobrenje svih članova komisije Ministarstva zdravlja koju čini najmanje deset stručnjaka iz oblasti onkologije.

"Indikacije su potrebne jer sužavaju korišćenje leka na onepacijente kojima će doprineti. Mi smo siromašna zemlja i nemamo široku već restriktivnu uporebu citostatika, a uvođenjem novih indikacija komisija odobrava uvođenje lekova na listu", navela je direktorka.

Ona je istakla da je svaka od tih indikacija široko primenjivana u svetu i okruženju i da su pacijenti imali koristi od tih lekova.

"Strašno je ako su doktori zloupotrebili svoj položaj da bi iznuđivali novac", ocenila je Vukajlovićeva.

Moguće oduzimanje licenci za rad

Ukoliko sud dokaže da su lekari sa Instituta za onkologiju krivi za malverazcije, Lekarska komora Srbije oduzeće im licence za rad.

Direktorka lekarske komore Tatijana Radosavljević smatra i da se moraju usvojiti kodeksi ponašanja farmaceutskih kompanija kakvi postoje u razvijenim zemljama evropske unije.

Ona ističe da su kodeksi neophodni kako bi se nivo korupcije i malverzacija u farmaceutskoj industriji sveo na minimum. Direktorka je rekla i da lekarska komora ima inforamcije o ovom slučaju.

“Mi hoćemo da kažemo da sve što se odnosi na dela nedostojna dela lekarske profesije, kada presude budu pravosnažne, postupitćemo po zakonu i onome što nas zakon obavezuje. Sve one informacije koje smo imali, a bilo ih je nekoliko, to je nažalost službena tajna, mi smo prosleđivali tužilaštvu na isleđivanje”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: