Japan u borbi protiv raka u Srbiji

Vlada Japana doniraće opremu za 39 zdravstvenih ustanova za prevenciju raka dojke. Vrednost skoro 6 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

16:53

Default images

Vlada Japana će za 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji donirati opremu za unapređivanje skriniga i prevenciju raka dojke.

Ovaj ugovor je vredan 5,8 miliona evra i oredstavlja jednu od mnogobrojnih donacija koje je Japan uputio Srbiji.

Do kraja 2011, u Srbiji gotovo da neće postojati grad kojem će nedostajati oprema za mamografski skirng.

Zahvaljujući donaciji japanske vlade i naroda Japana naroda u čak 39 zdravstvenih istitucija rasporediće se 30 analognih i dva digitalna mamografa sa kompletnom pratećom opremom.

Japanski ambasador Tošio Cunozaki nada se da će ova donacija doprineti unapređenju zdravstvenog sistema u Srbiji.

“Smatramo da je medicinski sektor jedan od najvažnijih sektora jer je neophodan za svakodnevni život građana. Zato je Vlada Japana izdvojila 22 miliona evra za razvoj ovog sketora u Srbiji. Nadam se da će donirani mamografi maksimanlno korsititi i poručujem svim ženama da redovno dolaze na preglede”, rekao je on.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević očekuje da će japanska donacija pojačati borbu protiv raka u Srbiji.

“Ja mislim da mi ulazimo u one vreme u kojem u Srbiji prevencija tumora više nikada neće biti simbolična i nevidljiva, nego naprotiv glavni tok naše borebe protiv malignih bolesti”, kazao je on.

Vlada Japana ne samo da je poslednih godina pomogla sistem zdravsta donacijama vrednim 22 miliona, već njene ukupne donacije iznose 204 milona evra.

U Srbiji trenutno postoje dva digitalna pokretna mamografa. Jedan je rezultat akcije Fonda B92, a drugi Fondacije princeze Katraine Karađorđević.

Mobilni mamograf trenutno se nalazi u Beogradu, i do sada su se na njemu pregledale žene iz Kraljeva, Valjeva, Vrnjačke banje, Požarevca, Somobora, Malih Oćaka i Kule.

Ministar Milosavljević zadovoljan je rezultatima pregleda na mobilnim mamografima.

“Sa ta dva mobilna mamografa pregledano je 33 hiljada žena za nekoliko meseci, od toga je u roku šest do osam nedelja, praktično izdat rezulatat u više od 25 hiljada. To je veoma dobar rezulat”, rekao je on.

Međutim, kako je minsitar rekao većina žena koja se pregledala došla je jer je napipala čvoriće ili su im lekari posumnjali na tumor dojke.

Skrining podrazumeva pregled zdrave populacije na svake dve godine, posebno žena između 45 i 69 godina.

Smatra se da je period od dve godine interval u kome se rak dojke može otkriti u početnoj fazi bolesti.

Ukoliko se tumor otkrije na vreme uspšenost lečenja je 97 odsto. Svake godine u Srbiji ova bolest se dijagnostikuje kod 4 000 zena, a zbog javljanja kada je bolest u poodmakloj fazi oko 1 600 se okonča smrntim ishodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: