Šmit novi predsednik Mađarske

Mađarski parlament izabrao je za novog šefa države Pala Šmita (68), koji će 6. juna na toj dužnosti zameniti aktuelnog predsednika Lasla Šojoma.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.06.2010.

20:31

Default images

Za Šmita, koji se trenutno nalazi na mestu predsednika mađarskog parlamenta, glasala su danas 263 poslanika, što je za pet više od potrebne većine.

Njegov jedini protivkandidat, Andraš Balog, dobio je 59 glasova.

Za izbor predsednika Republike, u prvom i eventualnom drugom krugu, potrebna je saglasnost dve trećine poslanika mađarskog parlamenta, odnosno 258 od ukupno 386.

U slučaju da su oba kruga neuspešna, u trećem glasanju dovoljna je prosta poslanička većina, piše u Zakonu o izboru predsednika Mađarske.

Šmit je izabran već u prvom krugu, što se i očekivalo s obzirom da Savez demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratska narodna partija, koji su ga i predložili, imaju ubedljivu većinu u najvišem predstavničkom telu zemlje.

Pre tajnog glasanja, koje je trajalo 40 minuta, dvojica kandidata su se kraćim govorima obratili poslanicima i čitavoj javnosti, pošto je sednicu parlamenta prenosila televizija.

Balog, trenutni mađarski ambasador u Tajlandu, kojeg je za predsednika predložila opoziciona Mađarska socijalistička partija, naglasak je dao na jedinstvo nacije i borbu protiv nezaposlenosti, dok je Šmit obećao da će biti predsednik svih državljana Mađarske, da će se zalagati za poštovanje ustavnosti, zakonitosti i demokratije.

Novi predsednik Mađarske će, kako je sam najavio, podneti ostavku na sve druge funkcije. Neće biti više predsednik parlamenta, niti prvi čovek Mađarskog olimpijskog komiteta, a vratiće i partijsku knjižicu Fidesu.

Šmit je nekadašnji olimpijski pobednik u mačevanju, dugo vremena je radio u sportskoj diplomatiji, a bio je i mađarski ambasador u Španiji i još nekim državama.

On će ući u Palatu "Šandor" u Budimu kao četvrti predsednik Mađarske posle promene društveno-političkog uređenja u zemlji 1990. godine.

Samo je prvi predsednik Arpad Genc bio izabran na dva (petogodišnja) mandata, a posle njega sledili su Ferenc Madl i Šojom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: