Usvojen Zakon o el. komunikacijama

Usvojen Zakon o elektronskim komunikacijama u kojem je ostala odredba da je operator dužan da zadrži podatke o elektronskim komunikacijama 12 meseci.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.06.2010.

12:38

Default images

Ta odredba nije promenjena uprkos protivljenja opozicije i zaštitnika građana Saše Jankovića.

Opozicija je tokom rasprave tvrdila da će ta odredba omogućiti policiji i bezbednosnim službama da prisluškuje građane, što je vladajuća većina odbacila, navodeći da zakon nijednom svojom odredbom to ne omogućava.

Usvajanje zakona omogućiće da se prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskih signala obavi u predviđenom roku, odnosno do aprila 2012. godine, a doprineće i daljoj liberalizaciji tržišta elektronskih komunikacija i ulaganju novih investicija u razvoj infrastrukture.

Zaštitnik građana žali zbog usvajanja zakona

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je da žali zbog toga što Skupština Srbije nije uvažila argumente javnosti i vratila na doradu Zakon o elektronskim komunikacijama i najavio da će nastaviti da radi na njegovoj izmeni.
Ombudsman Saša Jankoviæ (Tanjug, arhiva)
Jaković je ocenio da je Skupština usvojila zakon koji “privatnost građana čini ranjivijom nego što bi to ona smela biti".

"Rešenja kakvo sadrži novi zakon nisu dugo održiva u društvu koje je opredeljeno ka poštovanju ljudskih prava i zaštitnik građana će, u saradnji sa drugim organima, organizacijama i pojedincima, nastaviti da na institucionalan način radi na njegovoj izmeni", navedeno je u saopštenju iz Kabineta zaštitnika građana.

Svestan "ograničenih kapaciteta spoljne kontrole", zaštitnik građana apelovao je na organe bezbednosti i unutrašnjih poslova "da produbljenu mogućnost zahvata u privatnost građana, koju im pruža novi zakon, koriste obazrivo i srazmerno, samo kada je to neophodno i samo u svrhu u koju su im ovlašćenja data".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: