Usvojene izmene Zakona o NBS

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije, prema kojima će guvernera ubuduće predlagati predsednik Republike.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.06.2010.

12:40

Default images

Guvernera bira Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika, na period od šest godina, sa pravom ponovnog izbora, a on rukovodi NBS, zastupa i predstavlja tu instituciju.

Organi NBS su, kako piše u usvojenom zakonu, Izvršni odbor, koga čine guverner i viceguverneri, guverner i Savet guvernera.

Izvršni odbor preuzima ovlašćenja dosadašnjeg Monetarnog odbora, utvrđuje monetarnu i deviznu politiku, kao i aktivnosti očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, a posebno utvrđuje program monetarne politike NBS, način utvrdjivanja kamatnih stopa NBS, uslove i način izdavanja hartija od vrednosti, politiku odobravanja kratkoročnih kredita.

Savet guvernera NBS čini pet članova, uključujući i predsednika, koje bira republički parlament na predlog skupštinskog Odbora za finansije, na period od šest godina, s pravom ponovnog izbora.

Savet, između ostalog, donosi Statut NBS, utvrdjuje režim kursa dinara, donosi finansijski plan NBS, usvaja godišnje finansijske izveštaje NBS, bira spoljnog revizora.

NBS je centralna banka Srbije, samostalna je i nezavisna u obavljanju funkcija, a organi NBS i članovi tih organa u obavljanju funkcija ne primaju, niti traže upustva od državnih organa i organizacija, kao ni od drugih lica, predviđeno je zakonom.

Državni organi i organizacije, kao ni druga lica, ne mogu ugrožavati samostalnost i nezavisnost NBS, niti mogu uticati na NBS, njene organe i članove tih organa, a NBS samostalno utvrdjuje svoje prihode i rashode.

NBS utvrđuje i sprovodi monetarnu i deviznu politiku, upravlja deviznim rezervama, utvrdjuje i sprovodi, u okviru svojih nadležnosti, aktivnosti radi očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, izdaje i oduzima bankama dozvole za rad, kontroliše bonitet i zakonitost poslovanja banaka, izdaje i oduzima dozvole za obavljanje delatnosti osiguranja, finansijskog lizinga, upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, izdaje novčanice i kovani novac.

Osnovni ciljevi usvojenih izmena, kako je navela NBS, koja je zakon predložila, su jačanje položaja centralne banke, pre svega njene nezavisnosti i samostalnosti, preciziranje i unapredjenje njenih ciljeva i funkcija, organizovanje upravljanja i nadzora nad poslovanjem.

Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: