Savremena fabrika rakije

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić pustio je u rad destileriju Zarić u Kosjeriću, najmoderniju fabriku za proizvodnju rakije u tom delu Evrope.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

19:25

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, od nove destilerije će živeti 1 500 porodica iz tog kraja.

Dinkić je rekao da će Vlada Srbije podržati sve napore preduzetnika, kao što je vlasnik fabrike rakije u Kosjeriću Vujica Zarić, koji je sopstvenim sredstvima napravio najmoderniju destileriju u tom delu Evrope.

Ukupna vrednost investicije je tri miliona evra, a preradom raznog voća ta fabrika će godišnje proizvoditi tri miliona litara rakije, od čega će se 60 odsto izvoziti u Nemačku, Austriju, Sloveniju i Australiju, navedeno je u saopštenju.

"Važno je da Srbija ima i gotove proizvode, ne samo sirovine. Često se govori da je rakija naš brend, po kojem je Srbija prepoznatljiva, ali nismo mogli da napravimo dobar dizajn i kvalitet koji bi i ljudi van Srbije prihvatili“, rekao je Dinkić i ocenio da je fabrika “Zarić“ to uspela.

On je rekao da se u proizvodnji rakije u fabrici “Zarić“ koristi italijanska oprema.

Dinkić je izrazio nadu da će i domaća metalska industrija uskoro početi da proizvodi opremu za buduće domaće destilerije.

On je obećao da će država pomoći da se obezbede trajna obrtna sredstava za otkup voća.

Destilerija “Zarić“ će zaposliti 45 radnika, a indirektno od proizvodnje voća za potrebe fabrike radiće 1 500 domaćinstava sa područja Kosjerića, dodaje se u saopštenju.

U svojoj ponudi fabrika Zarić ima rakije sa zaštićenim geografskim poreklom, a neke od brendova su Kraljica (šljivovica, prepečenica), zatim Opsesija – rakija od malina, Klekovača, Medena i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: