Zemljište u Srbiji nije zagađeno

Zemljište u Srbiji nije ugroženo opasnim materijama, kaže savetnica u Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije Dragana Vidojević.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.06.2010.

15:36

Default images

Ona ipak dodaje da je na pojedinim mestima utvrđena povećana koncentracija štetnih materija.

Predstavljajući projekat te agencije "Izveštaj o stanju zemljišta u Srbiji" za period od 2006. do 2008. godine, ona je kazala da su povećane količine olova u zemljištu zabeležene u 3,4 odsto, od 5 000 ispitivanih uzoraka.

Najveća zagađenost olovom se javlja duž prometnih saobraćajnica, jer se u Srbiji koristi olovni benzin, kao i u velikim gradovima, rekla je ona i dodala da je veći sadržaj cinka u zemljištu zabeležen u 0,2 odsto uzoraka, a bakra u 6,3 odsto.

Povećana koncentracija tih elemenata je uglavnom posledica povećane industrijske aktivnosti. Izveštaj je obuhvatio sadržaj u zemljištu osam potencionalno štetnih elemenata - nikla, hroma, kadmijuma, bakra, olova, cinka, žive i arsena.

Vidojevićeva je navela da je Izveštaj o stanju zemljišta deo Izveštaja o stanju životne sredine koji Agencija radi svake godine.

Ona je precizirala da su u izveštaju, pored podataka o kontaminiranim područjima, dati podaci o plodnosti zemljišta, merama zaštite zemljišta, promeni načina korišćenja zemljišta i informacije o stanju zemljišta na prostoru centralne Srbije, ali i u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Podatke su dostavile naučne i stručne organizacije koje prate stanje zemljišta, a agencija je prikupila te podatke i formirala indikatore stanja.

Istakla je i da Srbija još nema sistematski monitoring stanja zemljišta, za razliku od zemalja EU, gde se isti lokaliteti kontrolišu u periodima od tri do pet godina.

Vidojevićeva očekuje da bi Srbija uskoro mogla da uspostavi sistematski monitoring zemljišta, dodajući da je agencija dala nacrt za taj projekat, a da se kontrola sada radi sistematski samo u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Izradu projekta o stanju zemljišta u Srbiji pomogla je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa 16 000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: