Komisija: VAC bez koncentracije

Preuzimanjem akcija "Novosti", VAC nije sproveo medijsku koncentraciju, kaže za B92 predsednica Komisije za zaštitiu konkurencije Dijana Bajalović.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.06.2010.

11:31

Default images

Preuzimanjem firme “Ardos” koja je vlasnik oko 25 odsto akcija “Novosti”, VAC nije preuzeo kontrolu nad “Novostima” i samim tim nije sprovedena medijska koncentracija.

U međuvremenu, menadžment VAC-a je saopštio da je ta grupa kupila više od 62 odsto akcija “Večernjih novosti” koje će posle preuzimanja prodati.

Budući da je firma “Ardos” koja je bila u vlasništvu Milana Beka, imala manje od 25 odsto akcija “Novosti”, VAC-u nije ni bila potrebna dozvola Komisije za za zaštitu konkurencije da bi mogao da preuzme vlasništvo nad tom firmom, kaže predsednica Komisije Dijana Bajalović.

Ona objašnjava da je VAC tražio dozvolu za preuzimanje sve tri firme, odnosno 63 odsto akcija, a da je preuzeo samo “Ardos” i da samim tim nije postupio u skladu sa svojim zahtevom.

“Zahtev kompanije VAC se odnosio na kupovinu udela tri društva - dva registrovana u Austriji i jedno registrovano na Kipru – ‘Trimaks’, ‘Ardos’ i ‘Karamat’. Prema tome, oni nisu postupili u skladu sa tim zahtevom i ne može biti reči da je koncentracija sprovedena na način na koji su oni tražili u svom zahtevu”, objašnjava Bajalovićeva.

“Taj zahtev više ne odgovara stvarnosti. Činjenice su se u međuvremenu izmenile. Sada je VAC manjinski akcionar u ‘Novostima’ i ukoliko bi imao nameru da kupi udeo u ove dve preostale firme morao bi ponovo da podnese zahtev Komisiji, prosto što je sada činjenično stanje drugačije”, kaže ona.

U VAC-u, međutim, i dalje tvrde da su oni kupili i preostale dve firme Milana Beka – “Trimaks i Karamat” - i da čekaju odluku komisije kako bi mogli da preuzmu vlasništvo nad tim firmama i zaokruže blizu 63 odsto akcija “Novosti”.

Peter Lange, član menadžmenta tima VAC-a, u izjavi za list “Danas” nije želeo da precizira kome je ta kompanija platila za preuzimanje akcija, ali je naveo da se radi o jednom ''srpskom poslovnom čoveku koji ima funkciju da radi kao posrednik''.

Govoreći o poslovnoj saradnji sa srpskim biznismenima, Lange je istakao da su prekinuti svi odnosi sa Stankom Subotićem Canetom kada je dospeo na Interpolovu crvenu poternicu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je na pitanje da li se za kompaniju koja posluje sa kontroverznim biznismenima i osobama sa poternica može reći da na najbolji način reprezentuje nemački biznis, rekao da ne može da govori o detaljima poslovne politike u kojoj je možda bilo i grešaka.

"Moj posao kao ambasadora nije da neko nemačko preduzeće 'operem' u svim pojedinostima njegovog poslovanja, a činjenica je i da preduzeća donose odluke koje se naknadno pokazuju kao neodgovarajuće", kaže on.

Nemčki ambasador ipak kaže da ima malo razumevanja za izjave ministra ekonomije Mlađana Dinkića o VAC-u, koji je, podseća jedan od pet najvećih nemačkih investitora u Srbiji.

"Ako se ima u vidu da je preduzeće preko kojeg VAC ulaže u Srbiji zajedničko preduzeće sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja svake godine ulaže u Srbiju između 400 i 500 miliona evra. Ako takvom preduzeću kažete da ide i da se ne vrati, ja za to nemam razumevanja", poručuje Mas.

U VAC-u i dalje tvrde da će se povući iz Srbije čim preuzmu, a zatim i prodaju akcije “Novosti”. A nemački list "Hamburger Abendblat" piše da će VAC moći će da spasi najviše polovinu novca od 120 miliona evra koje je uložila u Srbiji.

U tekstu se, takođe, navodi da VAC "prodajom (udela) u najboljem slučaju može da dobije polovinu od 120 miliona investiranih u Srbiji".

Dnevnik pominje i mogućnost da bi ovim gubitkom mogla da bude pogođena i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja se 2008. sa sumom do 40 miliona evra uključila u poslove VAC-a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Međutim, prema pisanju tog lista, predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj je saopštila da ova institucija gubitke neće imati.

Banka nije želela da obrazloži zašto je to nemoguće, niti da saopšti koliku je tačno sumu uložila u aktivnosti VAC-a u Srbiji.

List podseća da je predsednik te banke Tomas Mirou, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Hamburga (koji ima status federalne jedinice), kao socijaldemokrata, partijski prijatelj šefa VAC-a, takođe nekadašnjeg političara Boda Hombaha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: