G20: Prepoloviti deficite do 2013.

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju složili su se da u naredne tri godine smanje za polovinu svoje budžetske deficite.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.06.2010.

21:21

Default images

Smanjenje deficita podrazumevaće i potpunu stabilizaciju duga do 2016. godine.

Kanadski premijer Stiven Harper, domaćin samita, rekao jeda je bilo presudno da tih 20 država "pošalju jasnu poruku da će se, kako rok stimulativnim ekonomskim paketima polako ističe, usredrediti da dovedu u red svoje finansije".

Harper je liderima G20 poručio da je neophodno da hodaju "po tankoj žici" razapetoj između ovogodišnjeg deficita i programa za njihovo buduće smanjenje.

Smanjenje deficita koje su svetski lideri usvojili, zapravo je predložio Harper u pismu koje je ovog meseca poslao liderima G20.

Njegov predlog je u suprotnosti sa prioritetima koje je u drugom pismu predstavio američki predsednik Barak Obama.

On je pozvao lidere G20 da izbegnu "veliku grešku" počinjenu tokom krize 1930-ih, kada su se zemlje prebrzo odrekle podrške vlada, čime je prolongirana Velika depresija.

Obama je na samitu kazao da je najbolji način za ubrzanje ekonomskog rasta da se podstakne potrošnja.

Ali, sa tim se nije složila većina zemalja učesnica samita, zabrinutih primerom Grčke koja je upravo zbog neuskladjene potrošnje ove godine zapala u veliku dužničku i budžetsku krizu.

Lideri G20 takođe su obećali da će na narednom samitu u novembru u Seulu u Južnoj Koreji postići sporazum o većem osnovnom kapitalu banaka, kako bi se omogućilo da banke mogu da intervenišu i pokriju eventualni gubitak.

Upravo se nepokriveni bankovni gubici i smatraju okidačem za svetsku ekonomsku krizu 2008. godine.

Kada se radi o pitanju oporezivanja banaka, lideri su se složili da finansijski sektor treba da preuzme deo tereta vlada i pomogne u oporavku finansijskog sistema.

Samit G20, koji je juče počeo u Torontu pod geslom "Oporavak i novi početak", bio je praćen i demonstracijama, koje su se pretvorile u nasilje. Demonstranti su palili policijska vozila, razbijali izloge u centru grada a broj uhapšenih popeo na 500.

Samit u Torontu je prvi nakon samita u Pitsburgu u septembru 2009, na kome je G20 definisan kao forum za medjunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.

Tih 20 zemalja predstavljaju 90 odsto svetske ekonomske proizvodnje i 80 odsto svetske trgovine, a u njima živi dve trećine svetskog stanovništva.

Prethodno je u kanadskom gradiću Hantsvileu završen samit grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta - G8 (SAD, Kanada, Britanija, Nemačka,
Rusija, Francuska, Italija i Japan).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: