"Tadićeva poseta CG dobra vest"

Uoči posete Borisa Tadića Podgorici, 6. i 7. jula, politički analitičari u Beogradu ocenjuju da će doći do poboljšanja između dve zemlje, pišu "Vijesti".

Izvor: Vijesti

Nedelja, 27.06.2010.

21:02

Default images

Predsednik Srbije na poziv crnogorskog kolege Filipa Vujanovića odlazi zvaničnu posetu Crnoj Gori a politički analitičari smatraju da je to dobra vest.

"Čak i da dva predsednika ništa ne kažu, sam odlazak Tadića u Podgoricu je dobra vest", kazao je profesor Predrag Simić.

Njegovo mišljenje deli profesor Vladimir Goati, koji ne veruje da će najavljena posjeta Podgorici biti opterećena optužbama premijera Mila Đukanovića da je Tadićev savetnik Mlađen Đorđević organizovao opoziciju u Crnoj Gori uoči lokalnih zbora i da se Srbija direktno umešala u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Političari generalno, a samim tim i Tadić, umeju lako da otklone stvari koje opterećuju odnose dveju zemalja, posebno ako su problemi fiktivni, kao u ovom slučaju”, rekao je Goati za “Vijesti”.

On je ocenio da je priča o nesaradnji u borbi protiv organizovanog kriminala dolazila sa nižih adresa i da će se nakon ove posjete “stvari znatno poboljšati” i u tom delu.

Tadić je posljednji put zvanično posjetio Crnu Goru prije četiri godine, kada je u Podgorici nekoliko dana posle referenduma. Tada je Crnoj Gori čestitao nezavisnost. Nešto kasnije, u junu 2006. godine, usledila je još jedna poseta Tadića.

Vujanović je u međuvremenu prošle godine boravio u zvaničnoj poeeti Srbiji, kada je i učestvovao na samitu lidera Centralne Evrope održanom u Novom Sadu.

Do zahlađenja odnosa Beograda i Podgorice došlo je nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova 9. oktobra 2008. godine.

Tadašnja ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić je proglašena "personom non grata", a novi crnogorski ambasador Igor Jovović dobio je 10. septembra 2009. godine Tadićevu saglasnost za imenovanje na tu dužnost.

Odnosi su dodatno pogoršani nakon tvrdnji policijskih i pravosudnih zvaničnika u Srbiji da se odbjegli narko bos Darko Šarić krije u Crnoj Gori i da Crna Gora ne želi da sarađuje u borbi protiv kriminala.

Uoči lokalnih izbora, 23. maja, predsjednica parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović je otkazala posetu crnogorskog kolege Ranke Krivokapiće, zvanično iz tehničkih razloga, iako je verovatnije, kako su mediji tada objavili, da je dobila inskrukcije da neposredno uoči lokalnih izbora u Crnoj Gori ne bi trebalo da ugosti "najantisrpskiji deo crnogorske vlasti".

Simić: Tadić želi sklad zbog EU

Profesor Predrag Simić, koji predaje na beogradskom i podgoričkom Fakultetu političkih nauka, smatra da su ekonomski odnosi i komunikacija između građana dveju zemalja znatno bolji nego političke relacije.

Svrha Tadićeve posete je, kako je ocenio, da se ta dva koloseka dovedu u sklad i da ne budu poremećeni diplomatskim potezima.

“Politički odnosi su opterećeni teškim rečima i različitim odnosom prema Kosovu, ali mi se čini da pozitivni odnosi u regionu nalažu da se ti odnosi dovedu u sklad, i da čitav region počne da funkcioniše kao jedinstveni lobi kada je u pitanju približavanje zemalja EU. I to je jedan od razloga Tadićeve posete Crnoj Gori”, kazao je Simić za “Vijesti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: