Završava se samit vodećih ekonomija

Samit G20, na kome će lideri 20 vodećih ekonomija sveta razmotriti najbolje načine da se konsoliduje oporavak svetske privrede završava se u Torontu.

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2010.

11:30

Default images

Prethodno je, u kanadskom gradiću Hantsvil, završen samit grupe osam najrazvijenijih zemalja.

Lideri G8: SAD, Kanade, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Rusije, nisu uspeli da se slože oko ekonomskih pitanja i problema. Zajednički jezik našli su na polju spoljne politike.

Lideri osam industrijski najrazvijenijih zemalja nisu uspeli da zaključi rundu globalnih trgovinskih pregovora započetih 2001. u Dohi, ali su obećali da će nastaviti da podstiču bilateralne i regionalne trgovinske razgovora do postizanja dogovora na globalnom nivou.

Ostali su podeljeni i oko rešenja kako najbolje održati ekonomski rast posle svetske ekonomske krize? SAD zalagale su se za veće državne pakete pomoći, dok su evropske zemlje i Japan predlagale smanjenje potrošnje i podizanje poreza.

Ipak, lideri su ostavili po strani razlike o ekonomskoj politici i ujedinili se u osudi Severne Koreje zbog potapanja južnokorejskog broda i kritici irana zbog nuklearnog programa. Iran i Severna Koreja pozvani su da poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija.

„Vlade irana i Severene Koreje izabrale su da uzmu oružje i na taj način ugroze svoje susede. One moraju da znaju da novac koji su potrošile na oružje, neće biti jedina cena koja će platiti“, kaže premijer Kanade Stiven Harper.

Osam najrazvijenih zemalja na svetu, postavile su i petogodišnji rok za izlazak trupa iz Avganistana i objavili da je "neodrživa" blokada u Gazi.

„Shvatamo da su izazovi pred Avganistanom teški. Ipak, postoji opšti stav G 8 da nastavitimo da delujemo u Avganistanu, kako bi zemlja ostala stabilna i bezbedna posle našeg odlaska, a ne potencijalno žarište terorizma. Slažemo se da je to najvažniji, suštinski cilj za sve zemlje sveta“, dodaje Harper.

Sledeći samit G8 održaće se 2011. u Nici na proleće, rekao je francuski predsednik Nikola Sarkozi. Francuska 1. januara sledeće godine preuzima predsedavanje G8 i na godinu dana preuzima upravljanje G20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: