Mešihat povukao obezbeđenje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ispoštovao je privremenu meru Osnovnog suda u Novom Pazaru i povukao pripadnike obezbeđenja iz objekta Stare pazarske banje.

Izvor: B92

Subota, 26.06.2010.

11:51

Default images

Mešihatom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, a objekat će, do konačne odluke, čuvati policija.

Pripadnici te verske zajednice ušli su u četvrtak u taj objekat kako bi ga, kako su rekli, zaštitili od propadanja.

Dan ranije na banjskom objektu, u okviru koga se nalazi Tursko kupatilo iz 15 veka, obrušio se krov u trenutku dok se u njemu nalazilo pet žena od kojih su dve povređene.

Tužbu sudu radi utvrđivanja prava na posed podneo je vlasnik preduzeća za turizam i ugostiteljstvo "Lipa" u Novom Pazaru Cherim Šemsović koji je, zajedno sa suprugom, kupio tu firmu kojoj pripada i objekat Stare pazarske banje.

Šemsović je rekao da očekuje da će mu pravosudni organi konačno omogućiti da uđe u posed tog objekta koji je u njihovom vlasništvu od juna prošle godine.

Šemsović je ranije, prema sopstvenom priznanju, Zukorliću obećao da će, ukoliko se utvrdi da je Stara pazarska banja vakfuska imovina (zadužbina), ona biti ustupljena Islamskoj zajednici u Srbiji.

Upitan da li će ispoštovati taj dogovor, Šemsović je rekao da ne veruje jer se tome protive mali akcionari, ali i zbog nejedinstva unutar islamske zajednice.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Zukorlićeva i Islamska zajednica Srbije, kojom rukovodi reis ul ulema Adem Zilkić. Dve opcije se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi zbog prevlasti nad vernicima i imovinom su česti.

Objekat u Staroj pazarskoj banji juče je obišao i arhitekta konzervator iz kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika Rajko Čubrić koji je rekao da je konstatovao štetu nastalu obrušavanjem krova na zgradi banjskog objekta i da će o tome obavestiti sve relevatne faktore, a najpre lokalnu vlast u Novom Pazaru i Islamsku zajednicu.

Čubrić je rekao da je izvesno da se krov obrušio zbog starosti i neodržavanja objekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: