G8: Pomagati najsiromašnijima

Lideri osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) počeli su godišnji samit u Hantsvilu, turističkom mestu u kanadskoj provinciji Ontario.

Izvor: Beta

Petak, 25.06.2010.

20:44

Default images

Američki i britanski lideri pozvali su ostale bogate zemlje da ostanu pri obećanju da će finansijski pomoći siromašnijim zemljama, čak i ako su njihovi budžeti sa velikim deficitima.

Procenjuje se da zemljama G8 nedostaje 18 milijardi dolara od sume koju su obećali 2005. na samitu G8 u Škotskoj, preneo je Rojters.

Najavljeno je da će oporavak svetske ekonomije biti glavna tema u razgovorima lidera Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije, Britanije i SAD.

"Moramo da delujemo složno iz jednostavnog razloga: ova kriza je pokazala, a događaji nastavljaju da potvrđuju, da su naše nacionalne ekonomije nerazrešivo povezane", rekao je Obama.

Lideri G8 pokazali su "uzajamno razumevanje" tokom prvog današnjeg sastanka o svetskoj ekonomiji u ovkiru godišnjeg samita, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Sastanak je protekao bez kontroverzi i bilo je mnogo uzajamnog razumevanja", rekla je Angela Merkel.

"Svi smo istakli da se osećamo odgovornim za trajni ekonomski rast. Bila sam jasna da je trajni ekonomski rast neophodan, i da rast i preduzimanje razumnih mera štednje ne moraju biti u suprotnosti", dodala je ona.

Kanadski premijer Stiven Harper primio je lidere SAD-a, Japana, Rusije, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije. Samit počinje radnim ručkom tokom kojeg će oni razgovarati o svetskoj privredi.

Tokom popodneva ovom krugu od osasm će se pridružiti šest šefova država afričkih zemalja (Alžir, Senegal, Malavi, Južna Afrika, Nigerija i Etiopija) i tri iz Centralne i Lužne Amerike (Kolumbija, Haiti i Jamajka). U centru razgovora biće razvoj i "podeljena odgovornost".

Sastanak G8 se završava u subotu pre podne, a odmah će uslediti samit 20 najbogatijih G20, što ukljucuje ovih osam zemalja plus vodeće zemlje u razvoju sa više kontinenata.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je u saopštenju izdatom danas pre početka samita naglasila da rast zemalja u razvoji ne bi trebalo da se posmatra kao pretnja već kao šansa za bogate zemlje.

Time se za te zemlje otvaraju bolje ekonomske mogućnosti ili veća baza potrošača.

Ekonomsko težište sveta se promenilo, rekao je u saopštenju generalni sekretarka OECD-a Anhel Guria i istakao da je ekonomski rast u svetu protekle decenije bio uglavnom generisan iz vodećih zemalja u razvoju, a ne iz najbogatijih zemalja sveta.

Ako se taj trend nastavi, zemlje u razvoju predstavljaće skoro 60 odsto ukupne svetske privrede do 2030. godine, ocenio je Guria.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: