Vatikan protestovao zbog racije

Vatikan je belgijskoj vladi uputio protest zbog racije koju je policija izvršila u objektima katoličke crkve u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.06.2010.

18:23

Default images

Pretres policije je obavljen u okviru istrage o seksualnom zlostavljalu maloletnika u crkvi.

Vatikan je u saopštenju naveo da je "šokiran" zbog načina na koji je pretres izvršen i otvaranja grobnica dvojice kardinala.

Vatikanski ministar spoljnjih poslova uručio je formalni protest belgijskom ambasadoru u Vatikanu, javio je Rojters.

Belgijska policija je u četvratak pretresla dva glavna objekta crkve i kuću bivšeg nadbiskupa i tom prilikom zaplenila kompjutere i dokumentaciju koji bi mogli sadržati dokazni materijal.

Policija je zapečatila prostorije briselske nadbiskupije u Mehelenu za vreme biskupskog skupa i nije dozvolila biskupima da odu odatle ili telefoniraju dok nije završen pretres koji je trajao devet sati, izjavio je predstavnik crkve.

Portparol kancelarije tužioca rekao je da je policija pretresla i obližnju rezidenciju kardinala Godfrida Danela, bivšeg nadbiskupa koji je od 1979. do januara 2010. godine bio poglavar katoličke crkve u Belgiji, dok je njegov kompjuter konfiskovan.

On je, takođe, rekao da je policija samo delimično otvorila jednu grobnicu koja je bila u samoj katedrali, ali nije znao da kaže ko je u njoj sahranjen.

Policija je odlučila da pogleda šta se nalazi unutra kada je neko od prisutnih u katedrali u vreme pretresa rekao da su nedavno vršeni radovi na spoljašnjosti grobnice.

Kritike Vatikana su upućene i zbog činjenice da nije zaštićena poverljivost podataka koje su iznele žrtve seksualnog zlostavljanja, a koje su se obratile crkvenoj komisiji koja istražuje pedofiliju, budući da su zaplenjeni i njihovi dosijei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: