Bajden uz Tadića u Srebrenici?

Obeležavanju godišnjice srebreničkog masakra u Memorijalnom centru u Potočarima najverovatnije će prisustvovati potpredsednik SAD-a Džozef Bajden,saznaje Danas.

Izvor: Danas

Petak, 25.06.2010.

00:11

Default images

Potvrđeno je da će u Potočare otići predsednik Srbije Boris Tadić, u čijoj će pratnji biti ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Dolazak su potvrdili i čelni ljudi Hrvatske, predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, kao i turski premijer Tajip Erdogan.

Memorijalni centar u Potočarima tog dana će posetiti, između ostalih, i šef francuske diplomatije Bernar Kušner, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, kao i delegacija holandskih parlamentaraca, najavljuje za Danas Nermina Muminović, iz službe protokola opštine Srebrenica.

Kako je rekla Muminovićeva, Organizacioni odbor ne sastavlja spisak "zvanica", već državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, civilnog društva i drugi, uglavnom najavljuju svoj dolazak Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koje potom šalje spisak posetilaca srebreničkom Organizacionom odboru.

"Ne postoje nikakvi politički pritisci u organizacionom smislu. Nećemo braniti da iko ko to želi prisustvuje godišnjici, niti da se javno obrati. U stvari, voleli bismo kada bi to učinio predsednik Srbije Boris Tadić, ali, svakako, na tome nikada ne bismo insistirali. Iz Predsedništva za sada nismo dobili najavu da bi to mogao biti slučaj“, ističe Muminovićeva.

Program obeležavanja petnaeste godišnjice genocida nad Bošnjacima u "sigurnoj zoni UN “ Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, počinje u Memorijalnom centru Potočari, 11. jula u 10 časova ujutru, dočekom visokih gostiju iz BiH i inostranstva.

Pola sata nakon toga, sledi odavanje počasti i polaganja cveća i venaca za žrtve, uz dizanje zastave i intoniranje himne BiH. Nakon toga slede recital Poeme o Srebrenici, autora Abdulaha Sidrana, i Srebrenički inferno.

Za 11.35 časova planirano je obraćanje zvaničnika, i za sada je izvesno da će to učiniti najpre predstavnik Vijeća ministara BiH, potom sledi obraćanje gostiju iz inostranstva, i na kraju Harisa Silajdžića, predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: