Inicira se razrešenje sudije?

Ministarstvo pravde je pred VSS iniciralo razrešenje sudije Jelene Milinović, koja je oslobodila navijače posle pretnji Brankici Stanković, saznaje "Blic”.

Izvor: B92, Blic

Petak, 25.06.2010.

00:07

Default images

Jelena Milinović je oslobodila i taksistu koji je napastvovao 19-godišnjakinju, uz obrazloženje da "dela koja se okrivljenom stavljaju na teret nisu krivična dela”.

Jelena Milinović je postala prvi nosilac pravosudne funkcije čije je razrešenje zatraženo nakon reizbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U pravosudnom vrhu se, međutim, povodom njenog razrešenja uveliko lome koplja, daleko od očiju javnosti.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, izjavio je za "Blic” da to Ministarstvo ne odstupa od pooštravanja kaznene politike i da "ima negativnih primera koji u tome odmažu”.

"Kaznena politika je pooštrena kod krivičnih dela koja se tiču trgovine drogom, kao i krivičnih dela silovanja, obljube, a pre svega nad maloletnim licima. Krivični zakon je izmenjen tako da je zabranjeno sudijama da ublažavaju zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma. To ne sme ostati mrtvo slovo na papiru i važno je da sudije kod tih krivičnih dela odmere visinu kazne, tako da ona bude i preventivna poruka svim potencijalnim silovateljima i narko-dilerima“, kaže Homen.

On ističe da nema nameru da komentariše nepravosnažnu sudsku odluku i podseća da je tužilaštvo već uložilo žalbu na odbijanje optužnog akta protiv taksiste Obradovića.

"Mogu da kažem da delo za koje je okrivljen taksista, po svojim odlikama i opisu, ulazi upravo u grupu najtežih krivičnih dela. Takvo ponašanje bilo kog građanina, ako ima validnih dokaza, mora biti najstrože sankcionisano“, dodaje Homen.

On nije želeo da komentariše rad sudije Jelene Milinović.

"O radu sudije Milinović Ministarstvo pravde je reklo sve što je imalo zvaničnim pokretanjem inicijative za razrešenje pred Visokim savetom sudstva, i to upravo zbog načina postupanja u predmetu koji je vođen protiv navijača koji su pretili novinarki Brankici Stanković. Ukoliko se utvrdi da je i u ovom predmetu, u kojem tužilaštvo goni taksistu zbog napada na devojku, takođe bilo propusta, to će biti samo još jedan jak argument u prilog našoj inicijativi za razrešenje sudije“, naglašava Homen.

Boljevićeva: Odluka Ministarstva je pritisak

Ministarstvo pravde pokrenulo je postupak za razrešenje sudije Jelene Milinović znajući da disciplinski organi nisu formirani i znajući da nije donet pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, kaže za B92 predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Odluku Ministarstva pravde Dragana Boljević smatra pritiskom.

“Svaki sudija ima Ustavom garantovani imunitet da ne može da odgovara zbog mišljenja datog u svojoj odluci. Mi možemo da se ne složimo sa odlukom, možemo da je komentarišemo ali da u toku nepravosnažno okončanog postupka pokrećemo postupak za razrešenje to je strašan pritisak, ne samo za tu sudiju - ona je svoju odluku rekla - nego za drugostepeno veće koje treba da odluči o žalbi”, ocenjuje Boljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: