Poljaci napuštaju Avganistan 2012.

Vlasti Poljske pozvale su NATO saveznike da izrade novu "izlaznu" strategiju za Avganistan i saopštile da će svoje vojne trupe vratiti kući do 2012.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

22:13

Default images

Vršilac dužnosti predsednika Bronislav Komorovski istakao je da će pokušati da ubedi NATO saveznike u neophodnost usvajanja novog pristupa vojnoj misiji u Avganistanu.

"Trebalo bi da utvrdimo jasan i što brži rok za okončanje ove misije i prebacivanje odgovornosti na avganistansku vojsku", kazao je Komorovski.

"S obzirom na moguć neuspeh ove misije, zamolio sam vladu da radi na nacionalnoj strategiji za izlazak iz Avganistana. Krajnji rok za okončanje poljskog prisustva je 2012. godina", dodao je on.

Poljska se, poput ostalih NATO zemalja, suočava sa rastućim protivljenjem javnosti ratu u Avganistanu, koji je do sada odneo 18 života vojnika iz te zemlje.

Varšava ima 2.600 vojnika u okviru međunarodne misije kojom rukovode Sjedinjene Američke Države

Ta misija je juče znatno uzdrmana, kada je predsednik SAD Barak Obama smenio dosadašnjeg vrhovnog komandanta američkih i NATO trupa, generala Stenlija Mekristala, i na njegovo mesto postavio generala Dejvida Petreusa.

Poslednji izveštaji Ujedinjenih nacija pokazuju da se bezbednosna situacija u Avganistanu nije poboljšala ni devet godina posle američke invazije, uprkos neprekidnom povećanju broja vojnih trupa, ulaganja novca i unapređivanja vojne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: