Različita tumačenja poteza VAC-a

Ministar Dinkić ponovio kritike na račun grupe VAC. Jelko Kacin ocenjuje da povlačenje te medijske grupe iz Srbije baca senku na ratifikaciju SSP-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

18:45

Default images

U aferu sa privatizacijom "Novosti" i odluku o povlačenju nemačke medijske grupacije VAC iz Srbije, uključili su se i evropski funkcioneri.

Izvestilac Evropskog parlmenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da odluka VAC-a baca senku na nedavnu odluku Saveta ministara spoljnih poslova Unije da počnu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jelko Kacin kaže da ako VAC ne vidi budućnost u Srbiji, to predstavlja ozbiljan signal koji dovodi u pitanje način na koji se uspostavlja vladavina prava.

Kacin kaže da namera VAC-a da napusti Srbiju baca senku na odluku o početku ratifikacije SSP-a i kritikuje izjavu ministra ekonomije da bi toj kompaniji trebalo zabraniti povratak na srpsko tržište.

Brojni mediji u Nemačkoj, gde je ministar Mlađan Dinkić juče boravio na sajmu Automotiv kako bi razgovarao sa potencijalnim investitorima, preneli su njegovu izjavu o VAC-u.

Dinkić kaže kaže da nije i neće deliti investitore na domaće i strane. On kaže da VAC nije bio dobar investitor, da je ta kompanije poslovala netransparentno i da treba pitati predsednika te grupe Boda Hombaha koga je birao za lokalne partnere.

U isto vreme u “Novostima” je objavljen tekst u kojem se navodi da VAC nije imao osnova da preuzme firmu “Ardos”, čiji je vlasnik Milan Beko, a koja ima oko 25 odsto akcija tog medija.

“Novosti” podsećaju da je za preuzimanje bila neophodna dozvola Komisije za zaštitu konkurencije koja na zahtev VAC-a iz januara 2009. godine nije odgovorila, pa se samim tim smatra da je on odbijen.

"U međuvremenu je stupio na snagu nov zakon. Po njemu VAC je morao da podnese novi zahtev o koncentraciji kapitala. Za taj novi zahtev saglasnost je trebalo da mu da i - beogradski partner. No, tražeći rupe, VAC je sam upao u rupu: nije podneo novi zahtev nego poslao ‘ljubavno pismo’ da obnavlja - stari zahtev. A to već ne važi! Istina je: da je podnet novi zahtev, a Antimonopolska komisija nije odgovorila, moglo bi se shvatiti, po novom zakonu, da i nisu odbijeni", navodi se u tekstu koji potpisuje redakcija “Novosti”.

Od predsednice komisije Dijane Marković-Bajalović nismo uspeli da dobijemo tumačenje i odgovor na pitanje da li je u pravu VAC koji tvrdi da je podneo novi zahtev u januaru ove godine, ili “Novosti”. Ona nam je rekla da je van zemlje i da ne želi da daje izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: