Avganistan: Smena na čelu snaga SAD

Predsednik SAD Barak Obama u Vašingtonu "sa žaljenjem prihvatio ostavku glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu Stenlija Mekkristala".

Izvor: Beta

Sreda, 23.06.2010.

23:40

Default images

Obama je međutim ukazao da je to prava odluka za bezbednost SAD i za budućnost akcije u Avganistanu.

Obama je posle sastanka sa Mekkristalom rekao da generalovi "zajedljivi komentari" protiv predsednika i njegovih saradnika u prošlonedeljnom intervjuu za magazin Roling Stoun potkopavaju civilnu kontrolu vojske i "nagrizaju" neophodno poverenje u "predsednikov ratni tim".

Na meti omalovažavajućih Mekristalovih komentara se našao i potpredsednik SAD Džozef Bajden, dok je za jednog visokog predsednikovog savetnika rekao da je klovn.

On se juče javno izvinio zbog "loše procene" tokom intervjua i hitno otputovao iz Avganistana.

Obama je imenovao šefa Centralne komande SAD, generala Dejvida Petreusa za naslednika Mekkristala u Avganistanu i tražio je od Senata da potvrdi njegov izbor "što je brže moguće".

Američki predsednik je naveo da će izbor Petreusa omogućiti da SAD zadrže prednost u ratu u Avganistanu.

Obama je, okružen potpredsednikom Džozefom Bajdenom, sekretarom odbrane Robertom Gejtsom i načelnikom Združenog generalštaba SAD Majkom Mulenom, istakao da nije doneo odluku da prihvati Mekkristalovu odluku "ni zbog kakvog političkog neslaganja ili jer se osetio lično uvređenim".

Agencija AP ocenjuje da je izgledalo da je Obama nagovestio "kraj Mekkristalove vojne karijere" kada je naveo da "SAD treba da budu zahvalne generalu zbog njegove izuzetne vojne karijere".

Obama je naglasio da se sa odlaskom Mekkristala neće promeniti američka politika u Avganistanu: "Ovo je kadrovska promena, ali ne i promena politike", rekao je predsednik.

Posle razgovora sa Obamom, Mekristal je otišao u vojnu vašingtonsku vojnu bazu Fort Mekner. Još se ne zna da li će on biti penzionisan.

Dok je Obama govorio ispred Bele kuće, Mekkristal je izdao saopštenje u kojem je izneo da se povukao "zbog želje da misija u Avganistanu bude uspešna".

"Snažno podržavam predsednikovu strategiju u Avganistanu", poručio je Mekkristal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: