Hombah: Ispunićemo Dinkićevu želju

Direktor VAC-a Bodo Hombah saopštio je da će ta grupa "sa zadovoljstvom ispuniti želju gospodina Dinkića" da, kao investitor, napusti Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

17:48

Default images

"To bi išlo mnogo brže, ukoliko bi srpskom tajkunu, čije ime, u skladu sa ugovorom, ne smem da navedem, naložio da nam vrati naš novac za kupovinu akcija Novosti", navodi Hombah.

"Tada ne bismo morali da firme, kod kojih se akcije nalaze u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima, registrujemo na nas", objasnio je Hombah u saopštenju medijske grupe VAC.

U ovoj situaciji to ipak moramo da uradimo, dodao je Hombah, ako želimo da zaštitimo našu imovinu.

"To ipak ništa ne menja u našoj nameri za povlačenjem. Prilikom povlačenja naravno da želimo da prodamo imovinu", rekao je Hombah.

"U sigurnost investitora ubraja se i njegova mogućnost da to uradi. Odlučili smo da odemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju", zaključio je Hombah.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da VAC-u, ako je tačno da pokušava zakulisno da preuzme “Novosti”, a i posle, kako se izrazio, ružnih reči koje su uputili na račun naše zemlje i poruke da se povlače iz Srbije, treba javno zabraniti da se vrati.

VAC se povlači i posle preuzimanja “Novosti”

Nemačka medijska grupacija VAC demantovala je da je na prevaru preuzela firmu “Ardos” koja poseduje oko 25 odsto akcija u “Večernjim novostima”.

U VAC-u navode da će se, nakon što preuzmu i preostale dve kompanije koje imaju akcije “Novosti” – “Karamat” i “Trimaks”, povući iz Srbije.

Reagujući na saopštenje pravnih zastupnika firme “Ardos” iz Salcburga, čiji je vlasnik Milan Beko, da je VAC na prevaru i mimo zakonskih propisa, bez ikakve dokumentacije, preuzeo tu firmu, nemačka kompanija navela je da ugovorni partner VAC-a u sporazumu iz 2008. obavezao da toj kompaniji proda učešće u “Ardosu”, “Trimaksu” i “Karamatu”, koji su vlasnici oko 63 odsto akcija “Novosti”.

VAC navodi da je unapred dao novac za kupovinu, a prenos vlasništva bio je uslovljen dozvolom srpske Komisije za zaštitu konkurencije.

VAC podseća da se u Zakonu o zaštiti konkurencije koji se u Srbiji primenjuje od novembra prošle godine, u Članu 65 navodi da ako Komisija ne donese rešenje u roku od mesec dana smatra se da je koncentracija odobrena.

Ako u tom roku donese odluku o početku postupka, kako se navodi u Članu 62 ovog zakona, Komisija ima rok od tri meseca da donese rešenje.

VAC navodi da je 19. januara ove godine zatražio dozvolu za preuzimanje novosti od komisije i da je do 3. marta predato svu zatraženu dokumentciju.

Prema tome, VAC zaključuje da je 3. aprila istekao rok za odgovor, pa je samim tim zahtev odobren.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je tužilaštvo da ispita kako su privatizovane “Novosti” i navodi da su zakulisne radnje oko ove kompanije posledica netransparentnog vlasništva u medijima i opšteg haosa u ovoj sferi.

“Mislimo da je jedini izlaz iz ovog rešenja da u predstojećoj medijskoj strategiji jedan od najvažnijih stvari budu zakonska rešenja iz Zakona o zabranjenoj koncentraciji kapitala, gde ćemo tačno znati ko su vlasnici medija, jer to očigledno danas za većinu medija u Srbiji prosto ne znamo”, kaže potredsednik NUNS-a, Vukašin Obradović.

Na sajtu Agencije za privredne registre ne postoje podaci o vlasnicima kompanije “Novosti”. U odeljku "akcionari" navodi se samo upisani kapital, a u odeljku "upravni odbor" ne navode se nikakvi podaci, niti imena predsednika i članova.

Jedino ime navedeno je u odeljku "zastupnici" i to je Manojlo Vukotić, koji je generalni direktor i glavni urednik “Novosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: