Iran: Uranijum u medicinske svrhe

Iran je do sada proizveo 17 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 odsto, izjavio je direktor Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.06.2010.

17:23

Default images

"Mogli bismo da proizvodimo pet kilograma mesečno, ali nam se po ovom pitanju ne žuri", izjavio je Salehi, javila je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iran od februara radi na obogaćivanju uranijuma do 20 odsto, a u aprilu je saopštio da je do sada do ovog nivoa obogatio 12 kilograma uranijuma.

Uranijum obogaćen do 20 odsto koristi se kao gorivo u reaktoru za medicinska istraživanja, dok je za proizvodnju nukleranog oružja potrebno da uranijum bude obogaćen više od 90 odsto.

Međutim, američki zvaničnici strahuju da je Iran sve bliži mogućnosti da proizvede nuklearno oružje.

Iran je saopštio da mu je uranijum obogaćen do 20 odsto potreban da bi proizveo šipke sa gorivom za istraživački reaktor koji proizvodi izotope za lečenje raka i druge medicinske materijale.

Salehi je izjavio da Iran poseduje tehnologiju za tu proizvodnju i da bi prve šipke sa gorivom trebalo da budu spremne narednog proleća, preneo je AP.

Salehi je kazao da Iran planira da izgradi još četiri reaktora za medicinska istraživanja, gde će se proizvoditi radioaktivni izotopi za medicinske potrebe pacijenata u zemlji i van nje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pre dve nedelje je usvojio četvrti set sankcija za Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: